Чи можуть батьки відмовитися від офлайн-навчання дитини у школі цього року

Роз'яснення дали у МОН
Чи можуть батьки відмовитися від офлайн-навчання дитини у школі цього року
28 Серпня 2023, 11:32

Українські заклади освіти можуть з нового навчального року перейти на офлайн-навчання. Відповідні рекомендації дало Міністерство освіти і науки для ЗВО та коледжів. Але формат навчання в тому чи іншому регіоні залежатиме від безпекової ситуації.

Заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів, чи можуть батьки відмовитися від офлайн-навчання дитини у школі, пише видання "Вікна".

Сташків підкреслив, що відновлення офлайн-навчання в школі – це не обов’язок і лише за згодою батьків воно може бути організовано в очному форматі. Батькам, які хочуть, щоб дитина продовжувала навчання онлайн, пропонуватимуть дистанційні класи.

"Якщо частина батьків школи хочуть, щоб для них організували офлайн-навчання, можуть бути сформовані окремі класи, які будуть відвідувати школу, а окремі класи будуть на дистанційному навчанні", – наголосив він.

Заступники очільника МОН додав, що для цього міністерство розробляє порядок спрощеного зарахування учнів до закладів освіти, тобто тимчасового зарахування.

"Якщо, наприклад, школа не може забезпечити офлайн-навчання, оскільки в ній відсутнє укриття, ми пропонуватимемо порядок тимчасового зарахування учнів до іншого закладу освіти на час воєнного стану, щоб ті могли відвідувати школу і спілкуватися зі своїми однолітками", — пояснив він.

За словами Сташківа, в обласних військових адміністраціях ухвалюють рішення щодо відновлення очного навчання, адже саме вони визначають всі безпекові умови у школах.

"За інформацією Міністерства освіти, в таких містах як Харків, Миколаїв, Запоріжжя, Одеса, інших прифронтових містах, зараз працюють над тим, щоб з 1 вересня окремі школи, які будуть облаштовані відповідними укриттями, могли відновити хоча б змішаний формат навчання і частина дітей могла відвідувати школу", – сказав він.

Сташків зауважив, що у Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях планують покращити систему дистанційного навчання, зокрема надати учням та вчителям необхідні гаджети.

Нагадаємо, міністр освіти Оксен Лісовий заявив, що у новому навчальному році, який розпочинається 1 вересня, батькам не варто відправляти на перший урок дітей, якщо вночі була повітряна тривога.

Читайте також

1