Чи потрібно повертати переплачену пенсію та які причини

Надміру отримані кошти підлягають поверненню
Важливо
Чи потрібно повертати переплачену пенсію та які причини
Пенсіонери, пенсійне посвідчення Фото: https://t.me/verkhovnaradaukrainy/5617
16 Липня 2022, 15:55
читать на русском

Чому може трапитись переплата пенсії, тобто сума пенсії, виплачена з різних причин понад розмір, визначений законодавством, та чи потрібно повертати ці кошти.

Про це повідомляє ТСН.ua.

Які причини переплати пенсій

Причини переплати пенсій:

  • відновлення трудової діяльності,
  • зміна місця проживання,
  • зміна статусу тощо,
  • з вини пенсіонера є несвоєчасне повідомлення органів Пенсійного фонду про працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю.

Про те, що пенсіонер влаштувався на роботу потрібно обов'язково повідомити ПФУ. Якщо пенсіонер працює, це впливає на його право на доплати, надбавки та підвищення пенсій.

Зокрема, при працевлаштуванні пенсіонера, проведення перерахунку у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, для обчислення мінімального розміру пенсії або доплати за понаднормовий страховий стаж законодавством не передбачено.

Незайняті пенсіонери, які утримують дітей до 18 років, отримують надбавку. Якщо такий пенсіонер піде на роботу, така надбавка не виплачується.

Якщо одержувач пенсії за вислугу років працевлаштовується за тією спеціальністю, що дає право на призначення даного виду пенсії, виплата пенсії йому взагалі повинна припинитися.

Зміна місця проживання - ще одна причина переплати пенсій. Наприклад, пенсіонери, що проживають на території радіоактивного забруднення, отримують доплату до пенсії відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". При переїзді пенсіонера розмір його пенсії повинен бути перерахованим.

Приклад нарахування переплати через зміну статусу одержувача пенсії. За законом пенсію у зв’язку із втратою годувальника отримує дитина померлого годувальника, яка навчається на денній формі навчання, до досягнення нею 23-річного віку. Якщо особа, що навчалася припиняє навчання або переводиться на заочну форму навчання, а інформацію про це не надана до Пенсійного фонду, також виникають переплати.

Перегляд різних статусних посвідчень чи позбавлення статусу певної категорії також впливає на розмір пенсії. Наприклад, коли людину позбавляють статусу ветерана війни певної категорії, надання страхувальником (роботодавцем) неправдивих довідок про заробітну плату, стаж; зняття пенсійних коштів в банківській установі після смерті пенсіонера та інші нечесні дії громадян.

Також це може стати через навмисне приховання інформації, а ще через те, що пенсіонер не знав, забув чи не встиг повідомити органи Пенсійного фонду про працевлаштування чи зміну статусу, зайнятості протягом 10 днів.

Навіть якщо пенсіонер самостійно не повідомить про працевлаштування, все одно це стане відомо оскільки регулярно звіряються дані ПФУ з державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних і фізичних осіб-підприємців. Факт працевлаштування виявиться, а на цей момент сума надміру виплачених пенсійних коштів може вже надійти.

Чи потрібно повертати переплачену пенсію

Відповідно до ч. 1 ст. 50 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником неправдивих даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

Пенсіонерам необхідно уважніше ставитися до своїх обов’язків і знати, що надміру отримані кошти підлягають поверненню. Це дозволить уникнути переплат пенсій, а внаслідок цього і відрахувань з пенсій.

Нагадаємо, що у 2022 році дещо змінилися умови виходу на пенсію за віком. Ще 2021 року право на отримання пенсії за віком мали громадяни з 28-річним страховим стажем.

Читайте також

1