У Пенсійному фонді пояснили, хто з пенсіонерів отримає доплату 500 грн

При таких надбавках враховується страховий стаж
Важливо
У Пенсійному фонді пояснили, хто з пенсіонерів отримає доплату 500 грн
Гроші, купюри (фото: УНІАН)
21 Червня 2022, 08:08
читать на русском

Пенсіонери, які досягли 80 років, можуть отримати щомісячну надбавку у розмірі 500 грн. Проте це стосується не всіх 80-річних пенсіонерів.

Про це розповіли у Пенсійному фонді України, пише ТСН.ua.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 849 "Деякі питання підвищення пенсійних виплат для окремих категорій осіб у 2021 році та в подальшому" дійсно з 1 березня 2021 року громадяни, яким виповнилося 80 років, мають право на щомісячну доплату до пенсії у розмірі 500 грн за умови, якщо розмір щомісячних виплат пенсіонеру не перевищує розміру середньої зарплати, за якою нараховується пенсія.

Особам, яким виповнилося 80 і більше років, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок не досягає розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2020 рік (10340,35 грн), надано щомісячну компенсаційну виплату у розмірі до 500 грн.

Тобто, якщо громадянину України виповнилося 80 років та розмір його пенсії нижчий за розмір середньої зарплати по Україні, він буде отримуватиме щомісячну компенсаційну виплату у розмірі 500 грн. Надбавка встановлюється і виплачується з дати досягнення ним зазначеного віку.

За умови якщо навіть при збільшенні на 500 грн, розмір пенсії не досягає 2600 грн, то таким людям надається доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

Тобто пенсіонерам з низькими пенсіями доплачується сума, якої не вистачає, щоб пенсія становила саме 2600 грн. Але є умова - на такі компенсаційні доплати можуть розраховувати громадяни з мінімумом страхового стажу - для жінок це 20 років, а для чоловіків - 25.

Нагадаємо, що розрахувати розмір майбутньої пенсійної виплати можна з допомогою "Пенсійного калькулятора".

1