Чи вистачить Україні грошей у 2023 році - прогноз Fitch Ratings

Перспективи фінансування після 2023 року залишаються абсолютно незрозумілими
Чи вистачить Україні грошей у 2023 році - прогноз Fitch Ratings
Гроші (Фото: сторінка НБУ у Фейсбук)
24 Січня 2023, 17:36
читать на русском

Міжнародна агенція Fitch Ratings очікує, що міжнародна допомога покриє фінансування дефіциту держбюджету України на 2023 рік. Подальші перспективи поки що не зрозумілі.

Про це на своєму сайті повідомляє агентство.

Фінансування дефіциту у 2023 році, як і раніше, значною мірою залежить від передбаченої в бюджеті двосторонньої та багатосторонньої допомоги у розмірі 38 млрд доларів (порівняно з 32,8 млрд доларів, виділених у 2022 році). ЄС та США виділили 29 млрд доларів, і Fitch очікує, що мету на 2023 рік буде повністю досягнуто.

За оцінкою Fitch, цілком імовірно, що Україна успішно завершить чотиримісячну моніторингову програму МВФ, узгоджену у грудні. Але залишається незрозумілим, чи схвалить МВФ нову кредитну програму без значно більшої передбачуваності щодо безпеки та пов'язаних із нею макроекономічних показників.

Водночас фінансування не визначено після 2023 року. "Зараз мало що відомо про джерела фінансування після закінчення цього року через ризики, пов'язані з потенційною втомою донорів, посиленням стресу в банківському секторі, що послаблює попит на внутрішній борг, та обмеженнями на використання фіскального фінансування НБУ, якщо інфляція залишиться високою та відновиться тиск зовнішнього фінансування", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Національний банк України прогнозує помірне сповільнення інфляції у 2023 році, чому сприятиме послідовна економічна політика за підтримки міжнародних партнерів та сповільнення світової інфляції. Водночас споживча інфляція в Україні і надалі буде високою.

1