Чим корисна калина та які хвороби вона лікує

Попри величезну користь, калину не можна вживати вагітним та людям з хворими нирками
Чим корисна калина та які хвороби вона лікує
27 Листопада 2022, 21:41
читать на русском

Восени на подвір'ях українців достигають червоні грона калини. Ті, хто вважає за краще лікувати застуду народними засобами, напевно, починають цей процес з калинового відвару. Він знижує підвищену температуру, забезпечує організм вітаміном С, який успішно бореться з причиною хвороби: бактеріями чи вірусами. Крім того, калина корисна при гіпертонії, анемії, захворюваннях печінки.

Вже доведено, що калина - єдина у своєму роді рослина. Її корисні властивості практично не мають аналогів. Ягоди калини багаті на витамини A, E, P, К, Р, а витамина С більші, ніж у лимоні. У калині містяться такі мікроелементи як ванадій, калій, кальцій, залізо, магній, марганець, молібден, натрій, цинк, фосфор. Крім того, калина містить дубильні речовини, фітонциди, пектині. За кількістю заліза, калина стоїть в одному ряду із шипшиною і чорницею. Органічні кислоти (мурашина, олеїнова та оцтова) надають калиновому соку та ягоді кислого смаку.

Калина червона і її кора застосовуються при лікуванні різних захворювань і станів:

  • при застуді знижує температуру,
  • як відхаркувальний засіб при кашлі,
  • для профілактики та лікування гіповітамінозу,
  • для профілактики онкологічних захворювань,
  • запобігає розвитку алергії,
  • як сечогінний і кровоспинний засіб (кора),
  • знижує артеріальний тиск при гіпертонії,
  • виводить з організму токсини,
  • цілюще впливає на роботу печінки,
  • заспокоює нервову систему,
  • нормалізує травлення,
  • зміцнює сердечний м'яз і судини серця,
  • знижує рівень холестерину в крові,
  • нормалізує пульс при аритмії

З калини готують масу корисних та смачних страв: варення, начинку для пирогів, желе.

Чай з калини (Фото: С.В.О.)

Щоб приготувати желе з калини потрібно взяти по кілограму цукру і ягід та 2 склянки води.

  1. Ягоди калини перебираємо від листочків, гілочок, сміття та зіпсованих. Кладемо у друшляк і дбайливо промиваємо.
  2. Бланшуємо калину: кип'ятимо воду біля великої каструлі та опускаємо в неї друшляк з калиною на 5 хвилин для того, щоб ягода стала м'якою і втратила свою гіркоту.
  3. Перетираємо калину дерев'яною ложкою через сито. Перекласти у чисту каструлю.
  4. У пюре з калини додаємо цукор (кількість цукру можна зменшити до 800 г, якщо не подобається дуже солодке) і воду. Ретельно перемішуємо.
  5. Варимо калину на повільному вогні близько 50 хвилин до загустіння (потрібно враховувати, що залишок желе застигне вже в банці).
  6. Желе розливаємо по стерилізованих банках і зберігаємо у холодильнику

Рецепт чаю з калини:

  • Ягоди вимити (можна використовувати їх разом із гілочками), розім'яти в емальованій посудині, яку можна поставити на вогонь.
  • Залити гарячою водою, тримати на малому вогні 10 хвилин|мінути|. До кипіння не доводити.
  • Настій процідити, потім уже кип'ятити.
  • Для вживання взяти пів чашки відвару, долити гарячої води до країв чашки, додати мед або цукор.

Спрощений рецепт: ягоди розім'яти в чашці, залити кип'ятком, настояти 10 хвилин, додати мед.

Ще один рецепт чаю з калини, який рекомендують вживати при застуді:
  • 1 чайна ложка натертого імбиру
  • 1 столова ложка калини
  • 1 скибочка лимона

Все це потрібно залити кип'ятком і дати настоятися. Для смаку можна додати корицю та мед. Пити треба помірно гарячим, а після — добряче закутатись та полежати у спокої. Цей чай допомагає ефективніше боротися із застудою.

Попри на величезну користь, калина протипоказана при вагітності. Калина викликає стимуляцію скорочення матки, що може призвести до викидня, а по-друге, вона сприяє виробленню червоних тілець у крові, надлишок яких може зашкодити плоду. Не можна вживати калину і молодим мамам через загрозу виникнення алергічної реакції у малюків до трьох місяців від народження.

Оскільки калина має сечогінні властивості не варто її вживати людям, що страждають на енурез та хвороби нирок. Тривале застосування калини може спровокувати утворення тромбів, падіння артеріального тиску, виникнення гіпоксії та ішемії.

Читайте також

1