Член ЦВК Буглак, який живе в Маямі, написав заяву на звільнення, однак відправити його у відставку поки не можуть

Без внесення відповідного подання від президента питання звільнення може бути не закрито
Головне
Член ЦВК Буглак, який живе в Маямі, написав заяву на звільнення, однак відправити його у відставку поки не можуть
Юрій Буглак
15 Серпня 2023, 21:42
читать на русском

Член Центральної виборчої комісії Юрій Буглак сам написав заяву про складення ним повноважень.

Про це сказала в коментарі агентству УНІАН голова правління Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська з приводу того, чи відповідатиме процедурі внесений фракцією "Європейська солідарність" проєкт постанови про дострокове припинення повноважень Буглака.

За її словами, в проєкті йдеться про припинення повноважень на підставі поданої ним заяви. На даний час текст проекту постанови не оприлюднено на сайті ВР і заява Буглака теж не оприлюднювалася.

Вона сказала, що за цією підставою не потрібне подання президента України для голосування у ВР, якщо орієнтуватись виключно на закон про ЦВК, але враховуючи регламент Верховної Ради України та Конституцію, без внесення подання від президента питання звільнення може бути не закрито.

Айвазовська нагадала, що статтею 30 закону "Про Центральну виборчу комісію" передбачено, що є 10 підстав для дострокового припинення повноважень члена Комісії:

  • особиста заява про складення повноважень;
  • досягнення шістдесятип'ятирічного віку;
  • припинення громадянства України;
  • вибуття на постійне місце проживання за межі України;
  • недотримання вимог щодо несумісності з іншими видами діяльності;
  • набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;
  • визнання недієздатним, безвісно відсутнім чи оголошення померлим;
  • порушення членом Комісії присяги;
  • неможливість виконання своїх повноважень за станом здоров'я;
  • набрання законної сили судовим рішенням, відповідно до якого члена Комісії притягнуто до відповідальності за адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією.

Айвазовська зазначила, що за дев'ятьма підставами, крім особистої заяви, передбачено, що голова ЦВК звертається до президента, а той вносить подання до ВР, а парламент ухвалює рішення про дострокове припинення повноважень члена ЦВК. Процедура щодо складення повноважень за власною заявою члена ЦВК не виписана. "Він подав заяву до ВР, а не до ЦВК, на основі цієї заяви, ймовірно, підготовлена ця постанова. Але її мали б вносити не народні депутати від фракції, які подавали цього члена комісії, а голова ВР, якщо на його ім’я було написано заяву", - зазначила Айвазовська.

Водночас вона нагадала, що стаття 85 Конституції говорить, що призначення та звільнення з посад членів ЦВК відбувається за поданням президента. Це і передбачено законом "Про регламент ВРУ". "Така правова невизначеність може призвести до неочікуваних наслідків, якщо звільнення не супроводжуватиметься поданням президента", - наголосила Айвазовська.

За її словами, повноваження Буглака складно припинені за вибуття на постійне місце проживання за межі України.

"Він, по суті, перебуває зараз за кордоном, виходячи з того, що в нього відпустка по догляду за дитиною, але це не означає, що він там планує залишатися чи він шукає громадянство, тому формальної підстави повинні бути підтверджені документами", - додала вона.

Нагадаємо, член Центральної виборчої комісії та колишній нардеп Юрій Буглак не сприйняв заклик повернутися до України та вже півтора року живе з родиною в американському штаті Флорида поблизу курортного міста Маямі. При цьому він продовжує отримувати з українського бюджету зарплату й виплати на "вирішення побутових питань" та на "оздоровлення".