Чому при масових відключеннях світла суми за електроенергію в платіжках не зменшуються

В YASNO пояснили, які фактори впливають на суму в рахунках
Головне
Чому при масових відключеннях світла суми за електроенергію в платіжках не зменшуються
Електроенергія, лампи (Фото: Pixabay)
28 Січня 2023, 14:33
читать на русском

На території України продовжують діяти відключення електроенергії. Можливо ви помітили, що хоча в домі світла стало менше, але рахунки за електроенергію суттєво не змінилися.

Представники компанії YASNO пояснили, чому так відбувається і на що впливає сума у рахунках.

Фахівці зазначили, що на це впливає два фактори: регулярність передачі показань і активне використання електроенергії після відновлення постачання.

У першому випадку, якщо ви регулярно передавали показання, оператор системи розподілу може розрахувати різницю між вашими попередніми та поточними даними. Отримана сума — це ваш фактичний обсяг споживання. Але якщо ви не передавали показання, обсяг електроенергії визначають за середньодобовим споживанням. Такий розрахунок базується на показаннях, які були зафіксовані у минулі періоди. Його сума може не відповідати очікуванням, навіть якщо через відключення електроенергії користування технікою та освітленням загалом за місяць знизилося.

У другому випадку, якщо ви одразу після відновлення світла починаєте активно користуватися електроенергією. В YASNO підкреслили, що це нормально, але зауважили, що після повернення світла не можна ставити працювати одразу декілька потужних електроприладів (наприклад, бойлер, обігрівач, пральна машина). Бо відбудеться різкий стрибок споживання.

З одного боку таке навантаження може спричинити аварію, через що мешканці знову залишаться без світла. З іншого – таким чином може компенсуватися обсяг електроенергії, що був зекономлений під час відключення. Так у рахунку й виходить, що було використано стільки ж електроенергії, як і у періоди, коли відключення не застосовувалися.

Нагадаємо, обсяг генерації в Україні не збільшиться після закінчення опалювального сезону, тому українцям не варто очікувати на покращення ситуації з відключеннями світла.

Читайте також

1