Чотирьох українських майстринь включили до книги про світову історію фотографії

Їхні світлини – вагомий внесок у розвиток світової фотографії
Чотирьох українських майстринь включили до книги про світову історію фотографії
Над рікою Латорицею (Фото Ірини Пап)
17 Листопада 2020, 01:01
читать на русском

Чотири українські фотографки стали героїнями нової книги про історію цієї індустрії.

Про це пише видання Your Art.

Французьке видавництво Editions Textuel включило українок Софію Яблонську-Уден, Параску Плитку-Горицвіт, Ірину Пап та Риту Островську у книжку про фотографок, які зробити впливовий внесок у розвиток індустрії.

Збірка називається Une Histoire Mondiale Des Femmes Photographes ("Світова історія фотографок"). Авторки цього видання - Люсі Лебарт та Марі Роберт.

Жінок часто стирають з контексту історії: незалежні митці ніколи не припиняли документувати, ставити під сумнів і перетворювати світ, демонструючи, що камера може бути фантастичним інструментом для звільнення, – йдеться в описі видання.

До книжки увійшли понад 450 світлин, які хронологічно представляють розвиток медіа від зародження до початку XXI століття.

Статті про українок написали письменниця Оксана Забужко, засновниця Odesa Photo Days Festival Катерина Радченко, кураторка і арткритикиня Катерина Філюк, а також журналістка і президентка українсько-французької культурної асоціації Amuse A Muse Наталія Гузенко-Будьє.

Читайте також

Нагадаємо, до нижньої палати Конгресу США пройшла уродженка України Вікторія Спарц, яка балотувалася від Республіканської партії в Індіані. Відомо, що Спарц народилася у місті Носівка Чернігівської області. Переїхала до США у 2000-му, 2001-го отримала американське громадянство. У 2017-му стала сенаторкою. Раніше вона викладала у Бізнес-школі Келлі Індіанського університету, а також обіймала посаду заступниці голови Республіканської партії округу Гамільтон.