Церковне свято 13 вересня: що можна та не варто робити у цей день

У народі цей день називали Купріянів або Журавлине віче
Важливо
Церковне свято 13 вересня: що можна та не варто робити у цей день
Фото: pixabay.com
13 Вересня 2023, 07:02

13 вересня за новим церковним календарем вшановують пам'ять священномученика Корнилія Сотника, а також святкують Відновлення храму Воскресіння Христового, що в Єрусалимі.

Корнилій жив у I столітті в Кесарії Палестинській. Він був язичником і римським сотником, але вів благочестиве життя.

За переказами, якось йому з'явився Ангел під час молитви і сказав, що він почутий Богом, а також велів Корнилію знайти в Іоппії Симона-апостола Петра, нібито той "скаже тобі слова, якими врятуєшся ти і весь дім твій".

Коли апостол Петро прийшов у дім Корнилія, його прийняли з великими почестями. Апостол проповідував про Спасителя, і Корнилій увірував і охрестився разом з усією родиною. Таким чином, Корнілій став першим язичником, який прийняв віру в Христа.

Опісля сотник вирішив залишити все мирське і піти звісткою з Петром. Апостол висвятив Корнилія на єпископа Кесарії Палестинської, а потім послав його в Скепсію - боротися з ідолопоклонством.

За легендою, коли Корнілія привели до язичницького храму з вимогою принести жертву ідолам, то останні розсипались разом з храмом в наслідок молитви святого. Реакція на це язичницького правителя була стандартною – святого Корнілія повинні були стратити наступного дня. Але Бог захистив свого слугу. Помер Корнилій у глибокій старості й був похований недалеко від того самого зруйнованого храму.

Святого і свято вшановують 13 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем їх згадують 26 вересня.

Свято 13 вересня за старим стилем - Положення чесного пояса Пресвятої Богородиці. Пояс Пресвятої Богородиці — це дорогоцінна християнська реліквія на згадку про Пресвяту Богородицю Марію та доказ того, що вона жила на землі. Відомо, що мощей святої немає, оскільки вона була взята до Неба всеціло. За переказами, Марія самостійно виплела свій пояс із верблюжої шерсті та передала його апостолу Томі під час свого вознесіння, коли він запізнився на її Успіння.

Народні прикмети 13 вересня

За прикметами дня дивилися, якою буде погода і зима:

  • місяць червоного кольору - до сильного вітру;
  • граки вже відлетіли - зима буде ранньою;
  • дощ цього дня - останній цього року, більше не буде; а ось урожай буде хороший.
  • кури почали линяти з голови — чекайте на морозну зиму.
  • до 13 вересня дув східний вітер, а цього дня змінився на західний  — він принесе дощі.
  • грачі вже полетіли у вирій — зовсім скоро сильно похолодає.

У народному календарі 13 вересня - свято Корнілія або осінній Великдень. Так день прозвали тому, що на це свято в храмах, присвячених святу оновлення храму Воскресіння Христового в Єрусалимі, здійснюють богослужіння Великоднім чином.

Що не можна робити

Цього дня є кілька суворих заборон:

  • заборонено починати сварки, скандали, лаятися;
  • не можна відмовляти в допомозі та милостині;
  • не можна робити прибирання в будинку;
  • не варто гуляти весілля або свататися - шлюб буде невдалим.

В жодному разі не заглядайтеся на своє відображення в дзеркалах. Здавна існувало повір'я, що злі духи можуть через відображення людини потрапити в її душу. Не варто годувати кохану людину стравами з редьки, ця прикмета вказує на серйозну сварку.

Цього дня радять особливо не веселитися - вважається, що потім доведеться плакати.

Що можна

Цього дня можна піти до церкви і помолитися, відпустити образи. Добре зробити якусь добру справу - допомогти нужденним, дати пораду тому, хто сумнівається.

У цей день селяни намагалися зібрати весь урожай з городу та поля. Якщо цього не зробити, вірили, що можна накликати на себе біду.

За старих часів цього дня збирали коренеплоди - моркву, буряк, пізню картоплю, ріпу й обов'язково готували страви з них - вважалося, що вони принесуть мир у сім'ю.

Нагадаємо, з 1 вересня 2023 року Православна церква України переходить на новий церковний календар. Це означає, що всі неперехідні свята відзначатимемо за новоюліанським стилем - на 13 днів раніше. На перший місяць осені припадає кілька важливих дат.

Читайте також