Успіння Пресвятої Богородиці: історія свята, традиції та заборони

У Богоматері потрібно просити про захист та дякувати за все
Головне
Успіння Пресвятої Богородиці: історія свята, традиції та заборони
Віряни у церкві Фото: pomisna.info
28 Серпня 2023, 07:17
читать на русском

28 серпня закінчується Успенський піст, який за своєю суворістю прирівнюється до Великого посту (той, що перед Великоднем). Цього дня починається Успіння Пресвятої Богородиці, або Перша Пречиста.

Парламент.UA розповідає, що заведено робити цього дня, а що не можна.

Успіння Пресвятої Богородиці: історія свята

Після двотижневого посту християни східного обряду відзначають Успіння Пресвятої Богородиці - одне з дванадцяти найбільших свят церковного року.

Успіння - це закінчення земного життя святої Діви Марії та перехід до вічного життя, а також день зустрічі з сином. На небі Богородиця возз’єдналася з Ісусом Христом. "Успіння" означає мирну кончину.

Коли Ісус Христос вознісся на небо, Матір Божа лишилася під опікою апостола Івана Богослова. Кажуть, що вона знала, скільки їй залишилось жити.

Незадовго до свого успіння вона прибула до Єрусалима, де невтомно молилася. Одного разу на Голгофі перед нею представ архангел Гавриїл і розповів їй про скоре переселення до життя небесного.

За звісткою архангела, успіння Діви Марії мало статися о третій годині. Матір Божа лежала на урочисто прикрашеному ложі, а оточили її святі апостоли. Вони запалили безліч свічок. Зненацька засяяло божественне світло і до людей зійшов сам Ісус Христос у супроводі янголів, архангелів та праведних душ. Матір Божа дуже зраділа, коли побачила сина, і без жодних тілесних страждань віддала йому душу.

Діву Марію поховали у печері, але через три дні апостоли не знайшли в труні її тіла, а тільки її поховальні покривала. Це стало доказом того, що Діва Марія насправді піднялась на небо.

Успіння Пресвятої Богородиці

Успіння Пресвятої Богородиці

Успіння Пресвятої Богородиці – світле свято, а віряни радіють через перемогу життя над смертю, вічності над тимчасовістю.

Пречиста Діва Марія – наша Небесна Заступниця і Захисниця. За Її прикладом ми навчаємося жити у спокої та миролюбстві, а щира молитва, добрі справи, любов до ближнього й істинна віра в Бога звільняють наші душі від темних пут страху, оберігають від гріха, - зазначили в Православній церкві України.

Традиції на Першу Пречисту

Сни в ніч на Успіння Пресвятої Богородиці вважаються віщими. Кажуть, що обов'язково має здійснитись в реальному житті те, що ви побачите у сні в ніч із 27 на 28 серпня.

Цього дня неодмінно відвідують церкву, ставлять свічки та моляться перед іконою Успіння Пресвятої Богородиці. В неї потрібно просити про захист та дякувати за все.

Успіння Пресвятої Богородиці

Успіння Пресвятої Богородиці. Фото: pomisna.info

Що заборонено робити у свято Успіння

  • Не можна сваритися, особливо з рідними та друзями.
  • Не можна брати гострі предмети, навіть хліб треба ламати руками.
  • Не можна користуватися голками, ножами чи ножицями.
  • Не можна виконувати роботу по дому та господарству (прати, прибирати, шити).
  • Не можна стригтися, особливо, дівчатам. Оскільки можна розгнівати Діву Марію.
  • Не можна відмовляти, якщо вас просять про допомогу. Треба постаратись виконувати прохання.
  • Не можна думати зле, навіть про ворогів.
  • Не можна бажати комусь зла, бо воно неодмінно повернеться.
  • Не варто розводити вогонь, оскільки так можна привернути до себе біду.
  • Не можна одягати незручне або старе взуття, бо, якщо натрете ноги, весь життєвий шлях буде в мозолях.
  • Незаміжнім дівчатам не можна ні з ким розмовляти, а вранці потрібно вмитись холодною водою та тричі промовити: "Пресвята Богородице, ти всіх увінчуєш, сім’ї з’єднуєш, допоможи і мені нареченого знайти. В ім’я Отця, Сина і Святого Духа. Амінь".
Успіння Пресвятої Богородиці

Успіння Пресвятої Богородиці. Фото: pomisna.info

Нагадаємо, на Маковея, або Перший Спас, 14 серпня, розпочався Успенський піст, або, як кажуть в народі, Спасівка. Цей піст за своєю суворістю прирівнюється до Великого посту (той, що перед Великоднем). Впродовж цього часу заборонено було вживати м'ясні та молочні продукти, зокрема і яйця; влаштовувати гучні вечірки, розваги, сваритися, лаятися та вживати алкоголь; проводити обряд вінчання.

Читайте також

1