Успіння Святої Богородиці: традиції та заборони

Цього дня заведено ходити до церкви та молитись за здоров'я
Важливо
Успіння Святої Богородиці: традиції та заборони
Православна церква України Фото: facebook.com/Orthodox.in.Ukraine
26 Серпня 2023, 22:43
читать на русском

Християни східного обряду 28 серпня відзначають Успіння Святої Богородиці і Пріснодіви Марії, або ще, як кажуть, Першу Пречисту.

Парламент.UA розповідає, які традиції цього свята та заборони.

Історія свята

В Україні віряни 28 серпня віряни святкують вознесіння Богородиці на небо і її возз'єднання з Богом. Це свято належить до дванадцяти найбільших християнських свят, а передує строгий Успенський піст.

Свято Успіння Пресвятої Богородиці символізує день закінчення земного життя святої Діви Марії, її відхід на небеса та возз’єднання зі своїм сином Ісусом Христом. "Успіння" означає мирну кончину.

За три дні до смерті Діви Марії архангел Гавриїл розповів їй про скорий перехід до небесного життя. Він з'явився до Богоматері та подарував їй пальмову гілку на знак підтвердження своїх слів.

Втім, все сталося, як казав архангел Гавриїл. У вказаний день апостоли, що проповідували християнство у різних країнах, прийшли до Єрусалиму на прощання з Дівою Марією. Тіло та душу Богородиці забрав на небеса син Божий Ісус Христос, який зійшов на землю.

Які традиції

На Успіння Святої Богородиці заведено йти до церкви, ставити свічки та молитись за здоров'я рідних. Раніше цього дня освячували насіння, а також колоски пшениці нового врожаю.

Оскільки 28 серпня закінчується Успенський піст, цього дня накривають пишний стіл. Обов'язковою стравою є хліб, який спекли з борошна нового врожаю.

Раніше на Першу Пречисту господині займались заготівлею солінь на зиму, зокрема помідор, огірків, капусти та інших овочів нового врожаю. При цьому цього дня розпочинали збір лісових та волоських горіхів.

Які заборони

  • Не можна сваритися, особливо з рідними та друзями.
  • Не можна брати гострі предмети, навіть хліб треба ламати руками.
  • Не можна виконувати роботу по дому та господарству (прати, прибирати, шити).
  • Не можна відмовляти, якщо вас просять про допомогу. Треба постаратись виконувати прохання.
  • Не варто розводити вогонь, оскільки так можна привернути до себе біду.

Раніше вважалося, що 28 серпня потрібно одягати лише нове або зручне взуття, щоб не було труднощів та проблем. Незаміжнім дівчатам на Першу Пречисту не можна ні з ким розмовляти, а вранці потрібно вмитись холодною водою та тричі промовити: "Пресвята Богородице, ти всіх увінчуєш, сім’ї з’єднуєш, допоможи і мені нареченого знайти. В ім’я Отця, Сина і Святого Духа. Амінь".

Крім того, люди вірили, що цього дня не можна ходити босоніж по траві вкритій росою. Все тому, що роса — це сльози Пресвятої Богородиці, і якщо пройтися по ній, то можна накликати хворобу та нещастя.

Читайте також

1