Солодке до Спасу: Горіхово-маковий торт з кавою (відео)

Торт чудово смакуватиме як у затишному сімейному колі, так і в компанії друзів
Солодке до Спасу: Горіхово-маковий торт з кавою (відео)
Горіхово-маковий торт (Фото: pinterest.ru)
26 Серпня 2023, 23:45
читать на русском

Якщо ви думаєте, що нового і солодкого приготувати найближчими вихідними, пропонуємо торт з традиційними для Спасу горіхами і медом, який уподобають як дорослі, так і діти.

Рецепт торту можна знайти у книзі відомої кулінарки Дарії Цвєк "Солодке печиво".

На приготування торту вам знадобиться півтори години, ще 10-12 годин готовому виробу доведеться постояти в холодильнику.

Горіхово-маковий торт (Фото: pinterest.ru)

На вісім порцій торту необхідно форму діаметром 20 см і такі продукти:

  • Для горіхового коржа: 220 г волоських горіхів, 120 г цукру, 6 яєць, 2 ст. л. пшеничних сухарів, 1 ст. л. меленої кави.
  • Для макового коржа: 150 г маку, 225мл води, 130 г цукру, 4 яйця, 1 ст. л. пшеничних сухарів, 1.5 ст. л. манки, 1/3 ч. л. розпушувача.
  • Для крему: 300 г розм'якшеного вершкового масла, 180 г цукру, 2 яйця, 1 жовток, 50 мл води, 2 ст .л. звареної кави.
  • Для просочення коржів: 100 мл звареної кави або 50 мл кавового лікеру + 50 мл води.

Спочатку печемо горіховий корж. Форму мастимо маслом і присипаємо борошном. Горіхи мелемо  і змішуємо з кавою і сухарями. Білки і жовтки збиваємо окремо, додавши в них по 60 г цукру. Білки повинні мати міцну піну, а жовтки - світлий пишний крем. Білки по частинах додаємо до жовтків. Потім туди ж висипаємо каву з горіхами і сухарями,  акуратно перемішуємо, щоб маса не сильно осіла. Виливаємо тісто у форму і печемо 40 хв при 180 градусах до готовності (готовність перевіряємо сухою зубочисткою).

Для приготування макового коржа форму змащуємо маслом і присипаємо борошном. Мак заливаємо водою і варимо до повного випарювання води. Двічі перемолоти масу через дрібну сітку на м'ясорубці і змішати з манкою, сухарями і розпушувачем. Білки і жовтки збиваємо так само як і в горіховому коржі, і так само додаємо всі сухі інгредієнти. Тісто виливаємо у форму і печемо при 175С близько 40-45 хвилин до сухої зубочистки.

 Для крему цукор змішуємо з водою і варимо сироп на середньому вогні. Як тільки сироп закипить, збиваємо яйця і жовток до пухкої маси 5 хвилин. Готовий сироп влити тонкою цівкою в яйця і продовжити збивати до охолодження суміші. Масло збити і поступово підмішувати до нього яєчну суміш по 2-3 столових ложки. Температура масла і яєць повинна бути однаковою, щоб крем не розшарувався. Потім вливаємо дві ложки звареної і остудженої кави. Крем охолодити для більшої щільності перед складанням торту.

Кожен охолоджений корж розрізати навпіл. Усі чотири коржі просочити кавою або лікером. Зібрати торт, почергово промазавши кремом всі прошарки і обмазавши верх і боки. Декорувати торт присипкою, тертим шоколадом, шматочками горіха і залишити в холодильнику просочитися на ніч.

Нагадаємо, давній рецепт варення з фіалок відновила галицька гастрономічна блогерка та дослідниця української кухні Маріанна Душар.

Читайте також

1