ЦІєї ночі українці мають змогу побачити парад п`яти планет

Парад планет триває від 25 до 30 березня
ЦІєї ночі українці мають змогу побачити парад п`яти планет
Парад планет
28 Березня 2023, 20:56
читать на русском

Наприкінці березня жителі Землі матимуть змогу побачити незвичайне явище: парад п'яти планет Сонячної системи. З 25 по 30 березня Марс, Венера, Юпітер, Уран і Меркурій утворять арку на нічному небі.

Про це повідомляє Science Alert.

Але найоптимальніший час спостережень – 28 березня. Після цього Юпітер може "втекти" в передсвітанковому сяйві. Тим, хто хоче побачити всі п'ять планет, потрібно вибрати правильний час, регіон без світлового забруднення та "чистий" обрій.

Найлегше побачити Венеру – вона є третім за яскравістю об'єктом у небі Землі після Сонця та Місяця. Інші планети, наприклад Меркурій і Уран, помітити буде набагато складніше. Найбільш оптимальне місце для спостережень за ними – далеко від вогнів міст.

Необхідно вибрати місце з чітким, чистим видом на західний горизонт. Більшість планет можна буде роздивитися неозброєним оком, але все ж таки краще скористатися біноклем або невеликим телескопом.

Планети почнуть з'являтися у небі невдовзі після заходу сонця. Спочатку низько над горизонтом з'являться Меркурій та Юпітер. Останні промені сонячного світла можуть перешкодити спостерігати за ними неозброєним оком, тому краще взяти бінокль. Спостерігати ці дві планети можна буде протягом приблизно години після заходу сонця, після чого вони сховаються за горизонтом.

Потім з'явиться Венера - найяскравіший, схожий на зірку, об'єкт на небі, що розташовуватиметься над Юпітером. У бінокль можна буде роздивитися Уран, який розташовуватиметься трохи вище і лівіше за Венеру. Але побачити його можна буде після того, як зникне все сонячне світло, забравши з собою Меркурій та Венеру.

На спостереження Венери та Урану буде теж близько години, а потім вони сховаються за обрієм.

А от часу на те, щоб роздивитися Марс, буде набагато більше. Він виглядатиме як яскраво-червона точка високо на північному заході. З 28 березня його можна буде побачити над Місяцем.

Якщо ж ви не спатимете всю ніч або прокинетеся перед світанком, то зможете побачити ще одну планету: Сатурн. Він з'явиться незадовго до світанку над обрієм на півдні 28 березня.

Читайте також

1