Цьогоріч випускники шкіл складатимуть мультипредметний тест замість ЗНО: що він передбачатиме

Мультипредметний тест – це спрощений онлайн-варіант ЗНО одразу з кількох предметів
Важливо
Цьогоріч випускники шкіл складатимуть мультипредметний тест замість ЗНО: що він передбачатиме
Підготовка до ЗНО (Фото: depositphotos.com)
26 Березня 2022, 09:19
читать на русском

В умовах війни Верховна Рада спростила ЗНО для школярів. Заплановано, що учні складатимуть мультипредметний онлайн-тест, який міститиме 60 завдань і триватиме 80 хвилин.

Про це розповіла представниця Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа в ефірі 24 каналу.

Попередньо проведення тестування заплановане з 1 по 15 липня, але залежно від ситуації у державі дати можуть змінюватися.

За словами Піпи, тест міститиме завдання з української мови, математики та історії України.

Є багато побажань, щоб була англійська мова. Тому, можливо, буде все-таки на вибір: історія України або англійська мова, але цього ще зараз немає, – зазначила нардепка.

Як зауважила Піпа, тест – це програма, яка ще має пройти перевірку. Усе для того, аби вона працювала у безперебійному режимі та була захищена від кібератак.

Тут дуже велика робота IT-спеціалістів. Вони кажуть, що для такої системи це дуже мало часу. Це одна з причин, чому важко розширити предмети з 3 до 4 чи до 5 – 6, наприклад додати біологію та хімію, – розповіла депутатка.

Тестування, як і завжди, проводитиме Український центр оцінювання якості освіти. МОН розробляє процедуру в деталях. Затвердити її повинен Кабмін.

Піпа додала, що таке рішення було складним, але, на жаль, через війну немає можливості провести повноцінний вступ для школярів.

Нагадаємо, 24 березня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7132 щодо скасування ЗНО у 2022 році (із заміною на іншу модель вступу).

Відповідно до документа, в Україні скасовується складання державної підсумкової атестації, зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування як конкурсний критерій доступу до освітніх послуг виключно у 2022 році.

Джерело: Гордон.UA