ДБР приховало від суду висновки аудиту Міноборони у "справі Гринкевичів"

ДБР зверталося до Міноборони з метою з’ясування, чи була поставлена компаніями Гринкевича військова форма для ЗСУ
ДБР приховало від суду висновки аудиту Міноборони у "справі Гринкевичів"
Роман Гринкевич
18 Березня 2024, 16:32
читать на русском

Державне бюро розслідувань зверталося до Міноборони із запитом щодо проведення перевірки виконання контрактів компаніями Гринкевичів. Водночас отриману на свій запит відповідь ДБР приховало від суду. Приєднати цей документ до матеріалів справи просили адвокати Романа Гринкевича.

Про це він повідомив під час судового засідання 14 березня.

Так, як розповів Роман Гринкевич, ДБР зверталося до Міноборони з метою з’ясування, чи була поставлена його компаніями військова форма для ЗСУ.

"ДБР було ініційовано лист на міністра оборони з проханням провести комплексний аудит - перевірити відповідність товару відповідно до актів виконаних робіт і до наявності на складі.
Керівник інспекції МОУ Ігор Воронченко підписує лист на міністра оборони, цитую: "Згідно з укладеними договорами термін їх виконання був (..) пролонгований до кінця року. Станом на 18.12.23 загальне виконання усіх укладених договорів становить 76%".  Це свідчить про те, що нам півтора місяця з головою було б достатньо, щоб виконати ці контракти", - зазначив Гринкевич.

Він акцентував, що цей лист МОУ ДБР отримало на свій же запит, однак до матеріалів справи так і не долучило. З відповідним клопотанням в суді виступили лише адвокати Гринкевича.

"Це, напевно, свідомо робить орган досудового розслідування не долучаючи це лист, що спростовує ще одну з їх версій про начебто заволодіння державним майном.
Надалі, коли ця перевірка (МОУ - ред) також підтвердила, що дійсно весь товар поставлений на складах, справу поспіхом перекваліфікували з "привласнення коштів" ст. 191 на шахрайство - ст. 190", - пояснив Гринкевич-молодший.

Окремо підозрюваний додав, що МОУ для проведення вказаного аудиту знадобилося три тижні, бо йдеться про перевірку сотень тисяч номенклатур. В той час, як ДБР попередньо встановило нібито нестачу форми за наслідками свого обшуку, що тривав всього 1 день.

"Прокурор під час свого виступу заявив, що під час обшуку "представниками ДБР була виявлена нестиковка за кількістю".

Скажіть, будь ласка, як 40 чоловік спільно з представниками ДБР (в рамках перевірки МОУ, - ред.) три тижні часу проводили аудит складів і не виявили ніякої неточності, а представники ДБР за 1 день обшуку змогли виявити серед сотні тисяч найменувань товару те що ми нібито закрили фіктивні акти", - підкреслив Гринкевич.

Нагадаємо, 14 березня суд переглянув обрану Роману Гринкевичу міру запобіжного заходу, занизивши йому суму застави на 31 млн грн.

Ігор Гринкевич - батько Романа наразі теж продовжує перебувати в СІЗО.

ДБР висуває їм підозру у нібито постачанні неякісної форми МОУ, раніше слідство інкримінувало львівським бізнесменам розкрадання державних коштів. У вказаній справі немає потерпілої сторони.

1