ДБР провело обшуки у членів правління та наглядової ради банку російського власника

Йдеться про олігарха Євгенія Гінера
Важливо
ДБР провело обшуки у членів правління та наглядової ради банку російського власника
24 Лютого 2023, 17:36
читать на русском

ДБР провело обшуки у членів правління та наглядової ради банку, бенефіціарним власником якого є росіянин, президент російського футбольного клубу "ЦСКА" Євгеній Гінер.

Про це пише пресслужба ДБР.

"Слідчі дії проводилися для перевірки інформації щодо правомірності отримання та використання банком фінансових преференцій в сумі у понад 1,6 млрд грн. Деякі з них установа отримала після початку активної фази бойових дій", - пише пресслужба.

Отримана сума:

  • понад 50% активів самого банку;
  • понад 5,5 раза перевищує розмір статутного капіталу установи.

Також ДБР перевіряє інформацію щодо причетності депутатів й високопосадовців Росії до вчинення злочинів на території України, зокрема через контроль над підприємствами критичної енергетичної інфраструктури.

Нагадаємо, 11 листопада 2022 року Печерський районний суд міста Києва арештував частки у стратегічних українських підприємствах та цінні папери, кінцевими власниками яких можуть бути особи підконтрольні високопосадовцям та депутатам російської федерації  (Євгеній Гінер та Олександр Бабаков - ред.).

Зокрема, йдеться про частки в статутних капіталах: АТ "Житомиробленерго" (95,54%), АТ "Херсонобленерго" (99,99%), ПрАТ "Кіровоградобленерго" (72,9%), АТ "Чернівціобленерго" (96,78%) та АТ "Рівнеобленерго" (93,24%). Цими частками в різних пропорціях володіють ТОВ "ВС Груп Менеджмент" та нідерландські "ВС Енерджі Інтернешнл Н.В." і Washington Holdings B.V., які об'єднанні в групу VS Energy.

Рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 19 жовтня 2022 року, введеним в дію Указом Президента України від 19.10.2022 № 727/2022, серед іншого, застосовано санкції до громадянина російської федерації Євгенія Гінера терміном на 10 років.

1