Демографічна криза: в Україні скоротять кількість вишів

Сьогодні в Україні, крім приватних закладів вищої освіти, діє ще приблизно 170 державних університетів, і це без урахування філій
Важливо
Демографічна криза: в Україні скоротять кількість вишів
Студенти, навчання (Фото: pexels)
16 Січня 2024, 09:36
читать на русском

Через скорочення кількість випускників шкіл, в Україні має відбутися зменшення або укрупнення закладів вищої освіти.

Про це заявив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в інтерв'ю The Ukrainians.

"Цього року в Україні було приблизно 360 тисяч випускників шкіл. 15 років тому, у 2008-му, це число сягало 640 тисяч. Подальші прогнози також невтішні. Спираючись лише на демографію, яка не враховує показників міграції, пов’язаної з війною, ми бачимо постійне зменшення кількості осіб, які народилися на території України 17 років тому. До 2033 року в нас буде приблизно 300 тисяч випускників – і це цифра, яка передбачає повернення поки що непідконтрольних Україні територій", – зазначив він.

Як уточнив заступник міністра, щодо університетів, то, наприклад, у 2008 році, коли в Україні функціонувало приблизно 350 закладів вищої освіти, в середньому було 6700 студентів на заклад освіти. У 2021 році загальна кількість закладів зменшилася до 300, але в середньому в кожному з них було лише 3400 студентів. Середньої цифри контингенту студентів на заклад станом на 2023 рік ще немає, але можна зрозуміти, що вона є ще меншою.

З огляду на ці дані, так чи інакше, певне зменшення або укрупнення закладів вищої освіти має відбуватися, пояснив Винницький.

Сьогодні в Україні, крім 100 приватних закладів вищої освіти і 40 комунальних, які переважно доволі маленькі, діє ще приблизно 170 державних університетів, і це без урахування філій. Внаслідок реформи має з’явитися приблизно 100.

Як зазначив Винницький, "вже зараз розроблено законопроєкт про передумови модернізації мережі закладів вищої освіти. Насправді ж це законопроєкт не лише про зменшення кількості університетів, а ще про покращення їхньої якості".

Нагадаємо, нова хвиля фінальних іспитів і дещо пізніше вступної кампанії 2024 розпочнеться вже за кілька місяців. Тому заклади освіти та інші профільні відомства починають публікувати інформацію про вступ цього року.

Раніше у МОН назвали найпопулярніші університети серед вступників у 2023 році. До переліку увійшли як вищі навчальні заклади, так і професійні коледжі, училища тощо.

Читайте також