День боротьби з тероризмом та свято преподобної Феодори: дві важливі події 11 вересня

У світі ще відзначають День бабусь та дідусів
Важливо
День боротьби з тероризмом та свято преподобної Феодори: дві важливі події 11 вересня
Фото: pixabay
11 Вересня 2023, 07:13

Починаючи з 2008 року, 11 вересня у світі відзначають Всесвітній день боротьби з тероризмом. Це день пам'яті про трагедію, яка сталася 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, коли літаки врізалися в вежі-близнюки та Пентагон.

У світі 11 вересня відзначають День бабусь та дідусів. Це дуже важливе, особливе й зворушливе свято. Цей день — прекрасна можливість відвідати, привітати та приємно провести час із рідними.  Це свято найбільш популярне в Канаді, США, Філліпінах та Естонії.

Віряни ж у цей вшановують пам'ять преподобної Феодори Олександрійської, яка за життя прославилася надзвичайною красою і сильним характером. Феодора перебувала зі своїм чоловіком в любові та злагоді, але багатий городянин спокусив молоду жінку сказавши, що гріх, скоєний вночі, не ставиться людині в провину. Жінка послухалася і зрадила чоловікові, проте незабаром усвідомила свою провину.

Спочатку Федора піддавала себе та своє тіло всіляким мукам, а згодом, знайома ігуменя, яка бачила страждання грішниці, нагадала їй історію Марії Магдалини, яка  омила сльозами ноги Христа. У надії на милосердя Боже Феодора сказала: "Вірую Богові моєму і відтепер не буду робити такого гріха, а вчинений постараюся загладити". В ту ж хвилину преподобна Феодора вирішила піти в чоловічий монастир, щоб очиститися в молитві.

Лише після її смерті ченці дізналися, що вона насправді була жінкою. Пізніше, вже після смерті Феодори, її чоловік, дізнавшись про подвиг дружини, прийняв постриг у цій же обителі.

Що не можна робити в цей день

  1. Не поширюйте плітки, на Феодору гріх вести порожні розмови.
  2. Не можна мити голову, тому що це призведе до невдач.
  3. Заборонено брехати, навіть во благо, тому що обман дуже скоро відкриється.

Народні прикмети і традиції на 11 вересня

В народі кажуть: "На Федору літо закінчується, а осінь починається".

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: все ще літають бджоли, зима буде пізньою;
  • наші предки вірили, що на Феодору закінчується літо і починається осінь;
  • озимі добре сходять — врожай буде великим;
  • ластівки ще не полетіли у вирій — чекайте на теплу осінь;
  • цілий день земля мокра — попереду сезон дощів.

Іменинники 11 вересня: Іван, Олеся.

Фото: Pexels

Погода на 11 вересня

В цей день хмар на небі не буде тільки вночі, а з ранку й до самого вечора у Києві буде зберігатися похмура погода, без опадів.

У Львові ясна погода, опадів не очікується. У Харкові в другій половині дня чисте небо зникне за хмарами, без опадів. В Одесі ясна погода, опадів не очікується.

Температура повітря в Києві +22 вдень та +14 вночі.

У Львові +25 вдень та +13 вночі. У Харкові +22 вдень та +12 вночі. В Одесі +23 вдень та +15 вночі.

Нагадаємо, з 1 вересня 2023 року Православна церква України переходить на новий церковний календар. Це означає, що всі неперехідні свята відзначатимемо за новоюліанським стилем - на 13 днів раніше. На перший місяць осені припадає кілька важливих дат.

Читайте також

1