День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відзначають в Україні

Україна з-поміж усіх країн світу зазнала найбільших втрат за роки війни
Головне
День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відзначають в Україні
Квіти біля пам’ятника Фото: Офіс президента
9 Травня 2021, 09:15
читать на русском

Сьогодні, 9 травня, в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Цю дату встановлено відповідно до закону "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років".

Символом пам’яті жертв війни в Україні став червоний мак, як і в багатьох країнах Європи.

Друга світова війна розпочалася нападом Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 року. Вона тривала шість років. Участь у війні брала 61 країна. Воєнні дії велися на території 40 держав.

На території нашої країни велися запеклі бойові дії. Україна (з-поміж усіх країн світу) зазнала найбільших втрат з 1939 по 1945 рік.

Читайте також

Сьогодні у столиці та в інших містах України відбудуться урочисті події до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Зокрема, в Києві уже відкрилася фотовиставка "Мить історії" у Національному історико-архітектурному музеї "Київська фортеця". Вона працюватиме до 16 травня.

До 21 травня триватиме виставка архівних документів до Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Перегляд виставки буде доступний на вебсайті Державного архіву м. Києва.

9 травня відбудуться урочистості "Пам’ятаємо – Перемагаємо!" на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Також проведуть поминальне богослужіння, присвяченого пам’яті загиблих, що полягли у боротьбі за визволення України та перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, молебень за мир в Україні та захисників Вітчизни, під час заходу на території Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Заходи Дня пам’яті та примирення і 76-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні триватимуть у всіх районах столиці.

1