Денісова: У катівнях Росії та ОРДЛО перебуває 405 українців

В Офісі омбудсмена "знають ім’я кожного" в'язня
Денісова: У катівнях Росії та ОРДЛО перебуває 405 українців
Людмила Денісова (фото: УНІАН)
28 Червня 2021, 15:27
читать на русском

У Росії та на окупованих територіях 405 громадян України перебуває у неволі. Серед них 30 жінок та 44 військовослужбовці.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час урочистого засідання парламенту з нагоди 25-річчя Конституції 28 червня.

Омбудсман нагадала, що стаття 65 Конституції України зобов’язує громадян захищати Батьківщину, і її незалежність та територіальну цілісність. За її словами, зараз цей конституційний обов’язок є як ніколи актуальним.

Денісова зазначила, що збройна агресія РФ та тимчасова окупація Криму, міста Севастополя, значної частини Донбасу призвела до порушення територіальної цілісності України та посягнула на її незалежність... За її словами, держава не може гарантувати наразі додержання конституційних прав і свобод на окупованих територіях.

Наші земляки змушені виживати за законами природного добору держави-агресора, який викорінює не лише українське, а і людську гідність. 405 громадян України, з яких 44 військовослужбовці та 30 жінок, перебувають у концтаборах та катівнях РФ та на окупованих територіях, - сказала вона.

Уповноважена наголосила, що в Офісі омбудсмена "знають ім’я кожного" в'язня. Водночас окупант відібрав у бранців право на свободу, особисту недоторканність, правовий захист, але "йому не під силу позбавити наших земляків свободи думки і переконання надії на повернення в Україну".

Нагадаємо, що Російська Федерація не надає медичної допомоги українським політв'язням та не проводить жодних обстежень.

Читайте також

1