Депутат сільради у Запорізькій області може отримати довічне покарання за співпрацю з окупантами

Народний обранець під час окупації свого села допомагав рашистам
Депутат сільради у Запорізькій області може отримати довічне покарання за співпрацю з окупантами
Депутат на Запоріжжі працював на окупантів Фото: https://www.facebook.com/zap.gp.gov.ua/
8 Червня 2022, 14:01
читать на русском

У Запорізькій області судитимуть депутата сільської ради с. Велика Білозерка, який під час окупації населеного пункта допомагав російським бойовикам.

За даними обласної прокуратури, чоловік добровільно погодився на пропозицію рашистів надавати допомогу у веденні бойових дій проти ЗСУ.

Підозрюваний за рахунок ресурсів керованого ним місцевого сільгосппідприємства допоміг окупантам продуктами, віддав їм у користування власний автомобіль та забезпечив ворожу техніку паливно-мастильними матеріалами.

Також він надав переносні дерев’яні споруди, якими російські військові укріпили контрольно-пропускний пункт для подальшого використання його у бойових діях проти ЗСУ.

За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури депутату Великобілозерської сільської ради Василівського району повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Чоловіка затримано, він перебуває під арештом.

Довідково: за державну зраду в Україні (перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України) передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Ті самі діяння, вчинені в умовах воєнного стану, караються позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

Якщо ж дії або рішення громадянина України, які підпадають під дію статті КК 111-1 "Колабораціонізм" призвели до загибелі людей або настання інших тяжких наслідків, вони караються позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, колишній нардеп-регіонал Євген Балицький перейшов на сторону окупантів та став "гауляйтером" на тимчасово окупованій частині Запорізької області.

1