Деяким категоріям ВПО доведеться наново подавати заяви, аби отримувати виплати з 1 березня (відео)

Від 1 березня кількість ВПО. які отримують допомогу від держави, суттєво скоротиться
Важливо
Деяким категоріям ВПО доведеться наново подавати заяви, аби отримувати виплати з 1 березня (відео)
ВПО, переселенці
13 Лютого 2024, 13:40
читать на русском

Компенсацію на проживання для внутрішньо переміщених осіб з 1 березня автоматично продовжать на шість місяців для людей, які не мають можливості працювати. Але деяким доведеться подавати заяви.

Про це заявила заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак в ефірі телемарафону.

Як повідомила Марчак, продовжать отримувати гроші "пенсіонери, особи з інвалідністю, діти-сироти". За її словами, виплати продовжать тим пенсіонерам, які отримують менш як чотири прожиткових мінімумів (9444 гривень).

Повторні заяви

Як пояснила Марчак, виплати зможуть і далі отримувати після подання нової заяви ті родини, які або проживають в зоні бойових дій і у них є діти, або проживають на умовно безпечній території (наприклад, в Івано-Франківській області) і їхні діти через певні причини не можуть навчатися в форматі офлайн, тобто батьки мають за ними наглядати і не можуть працевлаштуватися.

Крім того, виплати продовжать родинам, в яких є працездатні особи, які зробили кроки, щоб знайти роботу, наприклад, які встали на облік в центрі зайнятості. Виплати продовжать в тому числі тим, хто знайшов роботу.

Марчак також наголосила, що не будуть отримувати виплати "дорослі люди працездатного віку, у яких немає дітей і які не працюють".

За її словами, головний принцип для виплат - це дохід на члена сім'ї менш як 9444 гривень.

Нагадаємо, допомога малозабезпеченим призначається тим родинам, у яких сукупний розмір доходів не перевищує рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї, так наразі (для працездатних осіб це - 55% прожиткового мінімуму (1665.4 грн), для дітей - 140 % ( віком до 6 років - 3 588,2 грн, від 6-18 років - 4 474.40 грн), для осіб, які втратили працездатність - 100% (2 361 грн). Таким чином допомога розраховується як різниця рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом.

Читайте також