ВПО не отримують належні їм виплати: що робити

У Офісі омбудсмена знайшли лише дві причини можливих невиплат коштів
Важливо
ВПО не отримують належні їм виплати: що робити
17 Лютого 2023, 13:12
читать на русском

До Офісу омбудсмана України часто звертаються внутрішньо переміщені особи (ВПО), які не отримують належних їм виплат на проживання. З такою ситуацією можна справитися, адже лише впродовж січня за результатами розгляду 316-ти звернень було поновлено право на такі виплати для 277-ми ВПО.

Про це повідомляє Офіс омбудсмена України.

Будь ласка, читайте текст після реклами

"Допомога на проживання для ВПО надається щомісячно на кожну внутрішньо переміщену особу в таких розмірах: для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тисячі гривень; для інших осіб – 2 тисячі гривень", – нагадують в Офісі.

Найпоширенішими причинами неотримання допомоги на проживання ВПО є:

  • технічна несправність у Єдиній інформаційній системі соціальної сфери (ЄІССС);
  • виявлення помилки в персональних даних одержувача, даних номера банківського рахунка (за стандартом IBAN) або категорії одержувача (працездатна особа, дитина, особа з інвалідністю).

Тож вплинути на розв'язання питання для тих, хто не отримав допомоги, доволі легко.

"Якщо ви подали заяву на виплату грошової допомоги на проживання ВПО та понад місяць її не отримуєте, радимо звернутися до органу соціального захисту населення з відповідною заявою за місцем перебування на обліку ВПО", – наголошують омбудсмени.

У разі, якщо розв'язати проблему не вдалось, слід звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Зробити це можна трьома способами:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • на електронну пошту: [email protected];
  • на гарячу лінію: 0800501720.

Нагадаємо, у Кабінеті Міністрів України розширили програму пільгових кредитів на житло для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Після початку повномасштабної війни кредитування за цією програмою було припинено та відновлено на початку серпня.

Читайте також

1