У Кабміні спростили надання пільгових кредитів на житло для переселенців

Житло в кредит можна придбати за ставкою 3% на рік
У Кабміні спростили надання пільгових кредитів на житло для переселенців
Іпотека (фото: Pinterest)
5 Листопада 2022, 09:13
читать на русском

У Кабінеті Міністрів України розширили програму пільгових кредитів на житло для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Після початку повномасштабної війни кредитування за цією програмою було припинено та відновлено на початку серпня.

Про це розповіли у пресслужбі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Наразі переможці відбору отримують можливість взяти кредит на житло, яке реконструйовано не більше 35 років тому (раніше – 25 років).

При цьому переможець має право обрати житло в іншій адміністративно-територіальній одиниці, ніж та, яка зазначалася у заяві про намір отримати кредит.

Також збільшено максимальний термін кредитування до 30 років (раніше — 20 років) та подвоєно нормативну площу житла на одного громадянина, яка тепер становить 52,5 кв. м (раніше – 21 кв. м).

Передбачено можливість кредитних канікул у разі знищення або пошкодження житла, взятого в кредит, якщо це сталося з 24 лютого 2022 внаслідок військової агресії РФ. Протягом цих канікул позичальника буде звільнено від сплати основного платежу та відсотків. Потрібно буде надати інформацію про пошкодження нерухомості до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. У разі знищення житла кредитні канікули триватимуть до моменту отримання громадянином компенсації за знищений об’єкт.

Нагадаємо, у жовтні в Україні стартувала програма "Доступна іпотека" під 3%. Скористатися пільговими умовами купівлі житла вже цього року зможуть силовики, ветерани, внутрішньо переміщені особи, медики та педагоги.

З 2023 року скористатися умовами програми зможуть й інші категорії громадян, але за ставкою 7% річних. За умовами програми іпотечний кредит можна буде оформити на строк до 20 років. Початковий внесок – від 20%. Одноразова комісія – 0,5% від суми кредиту. Придбати нерухомість за програмою кредитування можна буде як на вторинному, так і на первинному ринку.

Читайте також