Для проведення виборів після війни потрібні зміни в законодавстві - Стефанчук

Спікер упевнений, що проводити будь-які вибори у період воєнного стану неможливо
Для проведення виборів після війни потрібні зміни в законодавстві - Стефанчук
Руслан Стефанчук (фото: facebook.com/stefanchuk.official)
3 Серпня 2023, 16:50
читать на русском

Парламентські вибори в Україні відбудуться лише після закінчення війни. Але для їх проведення потрібні зміни до законодавства.

Про це в інтерв'ю заявив голова Верховної ради Руслан Стефанчук виданню Liga.

"Багато міжнародних колег під час спілкування запитують: "Чи думаєте ви про наступні вибори?" Я їм завжди кажу: "Ми думаємо про нашу перемогу, а вибори мають бути після нашої перемоги". І тут вже дійсно потрібні будуть зміни в законодавство". - сказав він.

За словами Стефанчука, парламент як мінімум повинен пояснити, які це будуть вибори:

"Бо Конституція передбачає тільки два види виборів: чергові та позачергові. Післячергових не існує. І ще є ціла низка інших законодавчих неузгодженостей. Треба зрозуміти, як нам виходити з цієї юридичної плутанини".

Спікер упевнений, що проводити будь-які вибори у період воєнного стану неможливо.

"Без забезпечення участі у виборах військовослужбовців, людей, які виїхали за кордон і знайшли тимчасовий прихисток в інших країнах, без гарантування безпеки виборчого процесу, без інших більш дрібних питань - це неможливо", - додав він.

Нагадаємо, раніше Стефанчук заявив, що Конституція не забороняє проведення виборів під час війни. Така заборона міститься у законі України "Про правовий режим воєнного стану.

Найближчі вибори, які мають відбутися в Україні, - парламентські. Їхнє проведення заплановане на 29 жовтня 2023 року, але в умовах війни така можливість заборонена законом.

Також уже 2024 року в Україні мають відбутися президентські вибори. Вони заплановані на кінець березня.

1