Для водіїв вантажівок встановлять плату за проїзд українськими дорогами

Дороги стануть платними для вантажівок вагою понад 12 тонн
Для водіїв вантажівок встановлять плату за проїзд українськими дорогами
Автівка, вантажівка, дорога, траса, транспорт Фото: Magali Guimarães з Pexels
22 Вересня 2021, 17:53
читать на русском

Кабінет міністрів України схвалив проєкт змін до деяких законів, Бюджетного кодексу та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення плати за використання автомобільних доріг загального користування.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Телеграм-каналі.

Вантажівки понад 12 тонн мають сплачувати за користування дорогами державного значення, - написав очільник уряду.

За його словами, цей законопроєкт є частиною плану заходів із виконання Угоди про асоціацію, "адже це практика абсолютної більшості європейських країн".

Тисячі кілометрів доріг в Україні будується коштом платників податків. При цьому тисячі кілометрів українських доріг отримують найбільше навантаження та знос саме від вантажівок. Тому для них пропонується встановити оплату за користування дорогами загального користування. Кошти з вантажівок будуть консолідуватися в державному дорожньому фонді — це буде додатковий ресурс для створення якісно нової інфраструктури для всіх, - вважає Шмигаль.

Нагадаємо, раніше в уряді запропонували законопроєкт щодо розширення бази оподаткування транспортним податком, щоби збільшити надходження до бюджету.

Зокрема, Мінфін пропонує обкладати податком на транспорт автомобілі, середня ринкова вартість яких перевищує 200 мінімальних зарплат, тобто понад 1,2 млн грн.

Читайте також