До 37 гривень за долар: ескперти озвучили прогнозний курс валют на травень

На валютному ринку намітилася тенденція до уніфікації офіційного, банківського та готівкового курсів валют
Головне
До 37 гривень за долар: ескперти озвучили прогнозний курс валют на травень
Гроші, долари Фото: Pexels
24 Квітня 2023, 16:48
читать на русском

До середини травня очікується, що готівковий курс валюти "зачепиться" на рубежі нижче 37 грн/долар. "Базовим" єдиним курсом може стати офіційний курс валют.

Такий прогноз дав фінансовий експерт та директор департаменту казначейства Cominbank Герман Марченко в коментарі "Обозреватель".

Він розповів, що на валютному ринку намітилася нова тенденція — поступова уніфікація трьох курсів: офіційного, банківського та готівкового. За словами експерта, досягатиметься вона за рахунок збільшення ваги гривні.

Марченко пояснив, що НБУ запровадив новий механізм депозитних сертифікатів під 25%, що може збільшити частку довгострокових гривневих депозитів під більш вигідні відсоткові умови — в середньому мова йде про зростання ставок на 1-3%. Крім того, нова чотирирічна програма співпраці з МВФ передбачає поступове скасування "трьох курсів" та створення передумов до лібералізації валютного ринку.

Банкір наголосив, що формування єдиного курсу не відбудеться раптово.

"З урахуванням усіх економічних та військових умов, зараз йдеться про 1,5-2 місяці. "Базовим" єдиним курсом може стати офіційний курс валют. Саме тому до середини травня очікується, що готівковий курс валюти "зачепиться" на рубежі нижче 37 грн/долар", — розповів Марченко.

Нагадаємо, керівники українських підприємств очікують на середнє значення обмінного курсу через 12 місяців на рівні 42,18 грн/долар. Девальваційні настрої бізнесу трохи покращали.

Читайте також

1