До Червоної книги України занесуть 171 новий вид тварин

Найбільше тварин віднесли до вразливих, рідкісних та тих, які зникають
Важливо
До Червоної книги України занесуть 171 новий вид тварин
Бабак (фото: УНІАН)
3 Березня 2021, 21:50
читать на русском

Міністерство юстиції затвердило новий перелік видів тварин, що занесуть до четвертої редакції Червоної книги України. Цьогоріч там з'явиться 171 новий вид тварин.

Про це повідомила пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

До четвертої редакції Червоної книги увійшли 687 видів тварин, до попередньої редакції 2009 року - 543 види тварин.

Список містить 14 видів кільчастих червів (у переліку 2009 року – 8 видів), молюсків – 53 (19), членистоногих – 357 (263), хордових – 260 (245), - йдеться у повідомленні.

Цьогоріч занесли 171 новий вид тварин: три види кільчастих червів; 36 - молюсків; 112 - членистоногих; 17 хордових. Серед них: рак товстопалий; водомірка наяда; коконопряд золотистий; грицик великий; тритон гребінчастий; ящірка Ліндгольма; бичок Штайниця; вугор європейський; підуст звичайний; ховрах малий.

Читайте також

Залежно від стану видів та ступеня загрози їх зникненню, види розподілено за категоріями:

  • недостатньо відомі (28 видів);
  • зникаючі (162);
  • вразливі (277);
  • рідкісні (201);
  • зниклі (8);
  • неоцінені (11).

Детальніше можна ознайомитися за посиланням.


До Червоної книги України першочергово вносять реліктові та ендемічні види; види, що знаходяться на межі ареалу; види, що мають особливу наукову цінність; а також види, поширення яких швидко зменшується внаслідок господарської діяльності людини. Це означає, що для цих видів будуть вживатись посилені заходи для їх збереження та охорони.

У біосферному заповіднику "Асканія-Нова" у Херсонській області червонокнижних птахів - сірих журавлів - отруїли. Частина особин не подавала ознак життя, і інші ледь трималися на ногах та харкали кров’ю, що могло свідчити про внутрішню кровотечу.