Червонокнижних птахів отруїли у біосферному заповіднику Херсонської області

В отруєнні журавлів підозрюють фермерів
Червонокнижних птахів отруїли у біосферному заповіднику Херсонської області
Фото: Віктор Гавриленко “Голос України”
11 Січня 2021, 09:02
читать на русском

Співробітники біосферного заповідника Асканія-Нова у Херсонській області оглядали підконтрольну ділянку та знайшли мертвими рідкісних перелітних птахів.

Працівники Асканії-Нової кажуть, що у зграї сірих журавлів, які занесені до Червоної Книги України, частина особин не подавала ознак життя, і інші ледь трималися на ногах та харкали кров’ю, що могло свідчити про внутрішню кровотечу.

Як повідомляє "Голос України", у заповіднику знайшли 185 мертвих птахів.

Спершу адміністрація заповідника думала, що сірих журавлів викошує пташиний грип. Але ця версія не підтвердилася.

Тож залишилося тільки одна найімовірніша версія - журавлі могли загинути, годуючись на оброблених хімікатами навколишніх полях, - пише видання.

Читайте також

Науковці обстежили сільськогосподарські угіддя на кордонах буферної зони заповідника. І між селами Питомник та Ясна Поляна справді помітили посіви озимих, де були розсипані протруєні зерна пшениці – так аграрії борються із навалою мишовидних гризунів, котрі через теплу зиму розмножилися й нещадно нищать майбутній врожай. Вони перестріли й трактор, з якого ці зерна розкидали.

Деякі з біопрепаратів, які використовують для боротьби з гризунами, справді можуть викликати внутрішню кровотечу, і можливо саме через це загинули сірі журавлі. Тому відібрали проби отруєного зерна, й тепер шукаємо сертифіковану незалежну лабораторію, яка може виконати його експертизу, - прокоментував ситуацію директор заповідника Асканія-Нова Віктор Гавриленко.

Про масову загибель сірих журавлів керівництво заповідника вже поставило до відома Національну поліцію та екологічну інспекцію. Співробітники заповідника підрахували, що збиток, завданий природі внаслідок отруєння червонокнижних птахів, складає два мільйони 775 тисяч гривень.

Нагадаємо, на території мисливського господарства "Моровське" в Козелецькому районі Чернігівщини розвели диких тварин виключно для фотополювання. У такому заповіднику диких тварин за всі роки його існування не пролунало жодного пострілу, а "полювати" дозволено лише з допомогою фотокамер.

1