До України дістався штам коронавірусу "Пірола": як уберегтися від зараження

Симптоми субваріанту "Піроли" такі ж, як і за інших варіантів COVID-19
До України дістався штам коронавірусу "Пірола": як уберегтися від зараження
Карантин, коронавірус (фото: УНІАН)
8 Листопада 2023, 21:51
читать на русском

В Україні зареєстровано перший випадок зараження новим варіантом коронавірусу під назвою "Пірола".

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

"Лабораторно підтверджений випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту Омікрон під назвою "Пірола" виявили на Рівненщині. Захворів 20-річний чоловік", - йдеться у повідомленні.

Симптоми субваріанту "Піроли" такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, утома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи.

"Всесвітня організація охорони здоров’я та міжнародні експертні організації глобально ведуть спостереження за впливом нових варіантів SARS-CoV-2 на вакцини, тести та методи лікування для надання рекомендацій. Наразі за симптомами та клінічним проявом захворювання субваріанту “Пірола” не виявлено особливих відмінностей від попередніх штамів COVID-19. Однак через велику кількість мутацій “Пірола” швидше вражає ослаблений імунітет. Захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак вакцина знижує ризики ускладнень", — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Він рекомендує людям, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, та особам з групи ризику важкого перебігу захворювання проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення. Вакцина безкоштовна та є у кожному пункті щеплення на рівні областей.

Нагадаємо, пірола - це новий штам COVID-19, який наступає з новою загрозою, адже він мутував. За попередньою інформацією, могло відбутись до 30 змін у білковому складі. Тому є припущення, що наявні вакцини можуть не захистити від інфекції.

Читайте також