До ЗАЕС вдалося під'єднати другу резервну електролінію - МАГАТЕ

Струм для охолодження реактора - в наявності
Головне
До ЗАЕС вдалося під'єднати другу резервну електролінію - МАГАТЕ
Рівненська АЕС (фото: Енергоатом)
13 Вересня 2022, 14:37
читать на русском

На Запорізькій атомній станції (ЗАЕС) відновлено другу резервну лінію електропередач, яка веде до станції.

Як повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), це дозволяє оператору тримати одну лінію в резерві, а іншою забезпечувати електростанцію зовнішнім живленням, необхідним для охолодження реактора.

За даними МАГАТЕ, блок реактора, який було зупинено 11 вересня, перейшов у стан холодної зупинки, як і п’ять інших реакторів об’єкта, що означає, що для охолодження йому буде потрібно менше енергії.

Відновлена лінія 750/330 кВ наразі використовується для забезпечення електростанції необхідним для забезпечення функцій безпеки, а відновлена ​​лінія 330 кВ залишається в резерві. Обидві відновлені лінії можуть отримувати енергію від мережі через розподільний пункт сусідньої теплоелектростанції, - кажуть в агенції з атомної енергії.

Раніше, 11 вересня, о 03:41 енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі. Його розхолоджують та переводять у холодний стан.

Нагадаємо, після візиту на Запорізьку АЕС спеціалісти Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ) опублікували звіт щодо ситуації на ЗАЕС. Вони заявили, що на ЗАЕС порушено всі сім принципів безпечної ситуації.

1