Допомога на оздоровлення під час війни: хто і як може її отримати

В Україні працівники бюджетних установ та організацій мають право на отримання обов'язкової матеріальної допомоги на оздоровлення.
Допомога на оздоровлення під час війни: хто і як може її отримати
Гроші, купюри (фото: Парламент.Ua)
23 Березня 2024, 16:48
читать на русском

Матеріальна допомога на оздоровлення - це соціальна грошова виплата працівникам, які йдуть у щорічну відпустку. На оздоровлення нараховуються податки ПДФО та військовий збір. Отримання виплат на оздоровлення є обов'язковим для:

  • державних службовців;
  • посадових осіб місцевого самоврядування;
  • педагогічних та науково-педагогічних працівників;
  • співробітників бюджетних установ та установ освіти, що не належать до педагогічних та науково-педагогічним працівникам;
  • медичних та фармацевтичних працівників;
  • бібліотекарів;
  • працівників будинків культури, музеїв.

Розмір матеріальної допомоги у 2024 році

Для більшості працівників бюджетних установ допомога виплачується у розмірі не більше одного посадового окладу щорічно, у разі оформлення основної щорічної відпустки. Якщо працівник відпрацював неповний робочий час - розмір виплати буде пропорційний до відпрацьованого часу.

Як оформити оздоровчі виплати

Щоб отримати матеріальну допомогу на оздоровлення, потрібно взяти щорічну відпустку або її частину. Це є головною умовою отримання обов'язкової виплати. У разі відходу працівника у додаткову відпустку у зв'язку з навчанням або у відпустку з догляду за дитиною допомога на оздоровлення не надається.

Рішення про надання щорічної відпустки та матеріальної допомоги оформлюють наказами роботодавця. Щоб отримати виплату, необхідно написати дві заяви: на щорічну відпустку та отримання матеріальної допомоги.

Нагадаємо, виплата пенсій пенсіонерам, які залишились проживати на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), врегульована Постановою Кабінету Міністрів України № 162 "Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану". Дія цієї Постанови розповсюджується на території, окуповані після 24.02.2022 та пенсіонерів, які там проживають.

Читайте також

1