Дослідження показали, що вірус Covid-19 живе протягом 28 днів на певних поверхнях

Вірус SARS-Cov-2 може жити на поверхнях набагато довше, ніж вважалося раніше
Дослідження показали, що вірус Covid-19 живе протягом 28 днів на певних поверхнях
Коронавірус (фото: Pexels)
13 Жовтня 2020, 04:27
читать на русском

Вірус, який є носієм хвороби COVID-19, може залишатися інфекційним на таких поверхнях, як паперові банкноти, екрани телефонів і нержавіюча сталь протягом 28 днів, стверджують дослідники.

Згідно з результатими досліджень національного наукового агентства Австралії, вірус SARS-Cov-2 може жити на поверхнях набагато довше, ніж вважалося раніше, повідомляє BBC News.

Однак експеримент проводився в темряві. Вже було показано, що УФ-світло вбиває вірус. Деякі експерти також ставлять під сумнів реальну загрозу, яку створює поверхнева передача в реальному житті.

Читайте також

Коронавірус переважно передається, коли люди кашляють, чхають або розмовляють.

Є також докази того, що він також може поширюватися частинками, що звисають у повітрі. Також можливо, що хтось міг отримати Covid-19, доторкнувшись до заражених поверхонь, таких як метал або пластик, за даними американських Центрів контролю за захворюваннями. Вважається, що це набагато рідше.

Попередні лабораторні дослідження показали, що новий коронавірус може жити протягом двох-трьох днів на банкнотах та склі та до шести днів на пластику та нержавіючій сталі.

Але останнє дослідження австралійського агентства CSIRO виявило, що вірус здатен жити протягом 28 днів на гладких поверхнях, таких як скло на екранах мобільних телефонів, пластик та паперові банкноти при температурі 20°C , що приблизно дорівнює кімнатній температурі.

Читайте також

Для порівняння, вірус звичайного грипу може жити за тих самих обставин протягом 17 днів.

Встановлення того, як довго вірус залишається життєздатним на поверхнях, дозволяє нам точніше прогнозувати та зменшити його поширення, а також краще захищати людей, - сказав керівник CSIRO д-р Ларрі Маршалл.

Дослідження показало, що вірус виживав менше часу при вищих температурах; він переставав бути інфекційним протягом 24 годин при температурі 40 ° C на деяких поверхнях.

Нагадаємо, що у Всесвітній організації охорони здоров’я вважають, що кількість жертв пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 може перевищити 2 мільйони ще до початку масового використання вакцини. За ​​даними ВООЗ, на сьогодні від ускладнень, викликаних коронавірусом, у світі померли понад 980 тисяч людей.

1