Ексміністр розповів, як Україна може стати головним союзником США поза НАТО

Ексклюзив
Союзництва замало, потрібна безпекова угода
Ексклюзив
3 Липня, 00:11 682

Колишній міністр Павло Клімкін розповів, як Україна може стати головним союзником США поза НАТО та що для цього потрібно.

Про це Клімкін сказав в ексклюзивному інтерв'ю Парламент.UA.

За його словами, для того, щоб стати союзником США, Україні потрібна безпекова угода, оскільки союзництва замало.

По-перше, це дуже дискусійний сигнал, оскільки таке союзництво поза НАТО надається країнам, які далі не мають шансу отримати членство в НАТО. Тому я за те, щоб напрямок залишити і навіть розширити, оскільки у Японії і у Південної Кореї є безпекова угода зі Сполучними Штатами. Але важливо чітко прописати, що нам реально потрібно, нехай і в перспективі: ми ж також маємо багато чого зробити. інфраструктура та ж корупція, і так далі. Якщо ми отримаємо цей статус, то зможемо робити ще більше, але хто тоді надасть нам безпекову угоду? Нам же потрібні гарантії, хоча б часткові на період, доки ми будемо йти до НАТО. Нам потрібні спільні проєкти, - зазначив Клімкін.

Колишній глава МЗС вважає, що статус головного союзника США поза НАТО багато не дасть. Деякі речі - так будуть, але багато не дасть, оскільки ми у співпраці з американцями й так вже це робимо.

Так, Клімкін виступив за те, щоб жорстко і послідовно казати: "Нам потрібна з вами безпекова угода: який обсяг безпекової умови і які положення будуть прописані - це вже питання переговорів". Ось, що президент України Володимир Зеленський має пояснити президенту США Джо Байдену - своє бачення та отримати бачення Байдена.

На запитання журналіста, що Клімкін має на увазі під безпековою угодою, він зазначив:

Ні, це буде двостороння безпекова угода. Можна і з британцями, якщо британці приєднаються. Це буде певний крок від Будапештського меморандуму. Про це також можна говорити. Британці, до речі, відкриті до розмови: вони не готові ухвалювати політичні рішення, але до подальшої розмови відкриті.

Нагадаємо, що колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що в основному на міжнародній арені Україну розглядають як об'єкт.

Читайте також