В основному на міжнародній арені Україну розглядають як об'єкт - ексміністр

Незалученість України до багатьох дискусій - це одна з найбільших загроз
Ексклюзив
В основному на міжнародній арені Україну розглядають як об'єкт - ексміністр
Павло Клімкін (фото: УНІАН)
2 Липня 2021, 15:28
читать на русском

Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що в основному на міжнародній арені Україну розглядають як об'єкт.

Про це Клімкін (досьє Павла Клімкіна) сказав в ексклюзивному інтерв'ю Парламент.UA.

За його словами, російський газопровід "Північний потік-2" цілком ймовірно добудують та введуть в експлуатацію.

Я думаю, що шанс цього є реальним. Зараз опрацьовують різні варіанти, зокрема, як вплинути на американську позицію: через конгрес, через сенат, через інші джерела. Є можливість затримки сертифікацій, оскільки без американців ніхто не буде робити технічну сертифікацію північного потоку. Дуже важливо, щоб ми були за столом. Щоб не німці з американцями домовлялись, а щоб ми були за столом і абсолютно чесно говорили. Хоча зараз я бачу все більше ознак того, що питання, які нас стосуються, будуть обговорені через нашу голову, - зазначив він.

На запитання журналіста, що після того, як у 2019 в Україні змінилася влада на міжнародній арені нас дуже часто ігнорують і говорять без нас, Клімкін відповів: "Я бачу, що говорять без нас. Це не значить, що нас будуть "здавати", і 100% це не американці. Але стосовно багатьох європейців у мене є занепокоєння. Вони готові піти на поступки і компроміси для Росії. Я це бачу".

Наша незалученість до багатьох дискусій, які стосуються як нас, так і регіону - це одна з найбільших загроз. Це не означає, що за нас будуть ухвалювати рішення, але якщо ти не береш участь в обговоренні, яким чином ти можеш впливати на рішення? Тобі потім просто складають меню, і ти можеш його брати чи не брати. Але ми ж не розробляємо це меню. Я за те, щоб бути в цій зовнішньополітичній кухні на повну, і це стосується не тільки Північного потоку, це не тільки стосується Донбасу, - сказав ексміністр.

Клімкіна шалено турбує, що наші партнери зовсім не згадують про загрозу паспортизації на окупованій території. Хоча це тактика Путіна "в довгу".

Якщо послухати висловлювання Владислава Суркова чи те, що каже Маргарита Симон’ян, яка очолює "Russia Today", то можна почути, що вони свідомо підіймають градус, вони свідомо закликають до анексії Донбасу, вони свідомо закликають до руйнування української державності.

А потрібно відстоювати своє. Бачите як британці по носу дали росіянам з есмінцем. Це психологічно дуже-дуже класно: називається помстилися за все, - наголосив Клімкін.

Нагадаємо, що канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила проти того, щоб Україна отримала ПДЧ в НАТО. Зараз для Німеччини вигідніше, щоб України не було в Альянсі.

Читайте також

1