Клімкін: Німеччині вигідно, аби України не було в Альянсі

Меркель демонструє це своїми ідеями, наприклад, запросити Путіна на саміт ЄС
Ексклюзив
Клімкін: Німеччині вигідно, аби України не було в Альянсі
Павло Клімкін (фото: УНІАН)
30 Червня 2021, 10:33
читать на русском

Канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила проти того, щоб Україна отримала ПДЧ в НАТО. Зараз для Німеччини вигідніше, щоб України не було в Альянсі.

Про це в інтерв'ю Парламент.UA розповів міністр закордонних справ України у 2014-2019 роках, співзасновник громадської організації "Центр національної стійкості та розвитку" Павло Клімкін.

Після саміту НАТО в Бухаресті у 2008 році була така історія, коли підійшли до Ангели Меркель і запитали її, чому вона була проти того, щоб Україна отримала ПДЧ. Вона тоді сказала: "Доки для моєї країни буде безпечніше якщо у вас немає ПДЧ, ніж воно є, я так і буду робити".

На запитання журналіста, чи зараз для Німеччини вигідніше, щоб Україна мала ПДЧ і була в НАТО чи щоб вона там не була, Клімкін відповів:

Для Меркель - щоб України там не було, і Меркель це демонструє своїми ідеями, наприклад, запросити Путіна на саміт ЄС. Це дуже небезпечно, бо порушує документи ЄС щодо окупації Криму. Одна справа зустрічатися і говорити з Путіним - це потрібно робити, і це робиться: і Байден зустрічався, і Меркель. А інша справа дати Путіну майданчик і формат офіційної зустрічі, чого не можна допустити.

Колишній міністр нагадав, що раніше у нього була розмова з Меркель і він її запитав, чому вона тоді ухвалила таке рішення. Канцлер сказала, що, по-перше, це безпека України і спільна безпека має збільшитися від цього рішення, а не зменшитися, і друге, що у 2008 році вона розуміла, що це розіб’є залишки національної єдності України.

Вона не бачила єдності у рішенні щодо вступу в НАТО. І проблема, як вона мені казала, не тільки у низькій підтримці, яку можна було побачити опитуючи громаду, а й в нерішучості українського політикуму - це і є її слова, - додав Клімкін.

Нагадаємо, що міністр закордонних справ України Павло Клімкін розкритикував німецьку канцлерку Ангелу Меркель за її позицію стосовно Росії та запрошення Володимира Путіна на саміт з країнами Європейського Союзу.

Читайте також