Екснардеп Пашинський отримав підозру від СБУ

Слідчі дії, за словами самого Пашинського, стосуються передачі так званого палива Курченка державі.
Головне
Екснардеп Пашинський отримав підозру від СБУ
Сергій Пашинський
12 Лютого 2024, 11:43
читать на русском

Колишньому народному депутату України Сергію Пашинському вручили підозру. Втім, за якими саме статтями наразі не розголошується.

Про це РБК-Україна розповіли джерела у правоохоронних органах.

"Екснардепу Пашинському вручили підозру", - повідомили джерела виданню.

Сам колишній народний депутат Сергій Пашинський заявив, що сьогодні вранці до його помешкання прийшли співробітники СБУ і НАБУ. Слідчі дії, за його словами, стосуються передачі так званого палива Курченка державі.

Пашинський нагадав, що майже 100 000 нафтопродуктів, якими володів олігарх Курченко, в 2014 передали державним нафтовим операторам. У 2015 Пашинський звернувся до президента з проханням покрити дефіцит палива армії цим паливом.

"З березня 2022-го я очолюю Національну асоціацію підприємств оборонної промисловості України. Мене не треба шукати чи обшукувати – за цей час я жодного разу не покидав Україну. Підприємства-учасники Асоціації виробляють безпілотники, артилерію, бронетехніку, боєприпаси, станції РЕБ та РЛС. Кожного дня ми переживаємо загибелі близьких, російські бомбардування, аудити ДАСУ. Як Голова Асоціації і координатор багатьох оборонних програм, в мене лише прохання до слідчих – не відволікайте мене Курченком, будь ласка", – прокоментував він.

Нагадаємо, що Сергій Пашинський є колишнім народним депутатом України, а із 5 березня по 10 червня 2014 року тимчасово виконував обов'язки голови Адміністрації президента України. Також раніше він обіймав посаду заступника голови фракції та головою Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони.

Напередодні, влітку 2023 року видання New York Times (NYT) оприлюднило розслідування, в якому йшлося, що компанія, пов’язана з Пашинським, якого підозрювали в корупції до повномасштабного вторгнення РФ, нібито стала найбільшим приватним постачальником зброї для уряду в Києві на початку повномасштабної агресії у лютому 2022 року.

Як писало NYT, Пашинський очолює Українську асоціацію торгівлі зброєю, і за допомогою його компанії, Київ мав можливість отримати перші партії зброї для оборони країни, поки не надійшла допомога від західних партнерів.

Видання стверджує, що "схема" закупівлі снарядів, куль та бомб по всій Європі, передбачала перепродаж зброї великій кількості посередників, що в результаті призвело до значного збільшення ціни, перед тим як зброя потрапляла до Міноборони України. Як вказано у розслідуванні, продажі компанії Пашинського "Українська бронетехніка" склали за 2022 рік рекордних понад 350 мільйонів доларів, порівняно з 2,8 мільйона доларів за рік до війни.

Нагадаємо, нардепу Нестору Шуфричу повідомлено про нову підозру за фінансування росгвардії у Криму.

Читайте також