Експерти розповіли, що буде з цінами на пальне до кінця літа

Паливну кризу в Україні вдалося подолати
Важливо
Експерти розповіли, що буде з цінами на пальне до кінця літа
АЗС (фото: УНІАН)
16 Серпня 2022, 14:45
читать на русском

Експерти зробили прогноз, що буде з паливним ринком найближчим часом на українських автозаправних станціях.

Про це повідомляють в Auto-Consulting.

На думку директора Консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, паливну кризу в Україні вдалося подолати. Це вдалося завдяки злагодженій роботі Кабміну та трейдерів, для яких держава, фактично відкрила паливний ринок.

Для порівняння Куюн наводить такі цифри. Якщо до війни на вітчизняному ринку працювало близько 100 компаній, у червні їх налічувалося вже 300.

Пальне до України почали звозити і агрофірми, і транспортні компанії, і промислові підприємства. Вони уклали нові контракти із виробниками пального, знайшли транспорт, розробили нові маршрути імпорту до України.

Директор спеціальних проєктів НТЦ "Психея" професор Геннадій Рябцев трохи стриманіше реагує на ситуацію з пальним. Він вважає, що проблема у коротких термінах контрактів. Тому, довгострокових гарантій немає.

Окрім цього, наразі трейдери працюють "з коліс", додає Рябцев. А обмеження на пропускну здатність імпорту пального залізничним транспортом, та нестача бензовозів лишилися. Тобто, об'єми імпорту пального важко збільшити. При цьому зовсім скоро - холодна пора року та опалювальний сезон.

За інформацією Куюна, наразі спостерігається профіцит скрапленого газу. Його продають практично без маржі. Дизельного пального також багато пропозицій. Великі об'єми, закуплені і завезені трейдерами у період жорсткого дефіциту, сьогодні пропонуються майже за собівартістю.

У постачанні бензину такого профіциту немає. Хоча, за даними Куюна, у порівнянні з червнем, у липні імпорт бензину до України збільшився на 30%. Та, в цьому випадку головне, що цей продукт присутній на АЗС.

Куюн також прокоментував ситуацію з цінами. За попередніми прогнозами у серпні середня ціна на дизельне пальне мала знизитись приблизно на 7-8 грн/л, а на бензин - на 5 грн/л. Проте, ці прогнози зробив недійсними перегляд валютного курсу. Нині такого цінового оптимізму нема. Хоча, зниження цін все ж таки очікується.

Дизельне пальне зараз має потенціал до зменшення ціни на 1-2 грн/л. За його прогнозом, найближчим часом 1 л бензину коштуватиме 50 грн, а 1 л дизельного пального - 53-55 грн/л. З тим, що до кінця літа проблем із пальним не буде, погоджується і Геннадій Рябцев. За його словами, варто очікувати на помірне зниження цін.

Нагадаємо, що в Україні 27 липня низка мереж автозаправних станцій змінили вартість автогазу. У середньому блакитне пальне здешевшало ще на 50 коп./л.

Читайте також

1