Експоліцейського у США визнали винним у вбивстві темношкірого Флойда

Вирок суду присяжних прокоментував президент США
Експоліцейського у США визнали винним у вбивстві темношкірого Флойда
Суд Фото: kabar.kg
21 Квітня 2021, 08:25
читать на русском

Суд присяжних у США визнав експоліцейського Дерека Шовіна винним у вбивстві афроамериканця Джорджа Флойда.

Присяжні на суді в Міннеаполісі, штат Міннесота, визнали колишнього поліцейського, 45-річного Дерека Шовіна винним за всіма трьома пунктами обвинувачення у вбивстві афроамериканця Джорджа Флойда у травні минулого року, передає Бі-Бі-Сі.

Присяжні оголосили вердикт через 10 годин обговорень. Шовіну загрожує 40 років ув'язнення.

Повідомляється, що після оголошення вироку присутні у судовій залі зустріли рішення присяжних оплесками.

Захист експоліцейського заявив, що Шовін буде оскаржувати вирок.

По закінченню суду Шовіна направили до в'язниці суворого режиму в американському штаті Міннеаполіс. Колишній співробітник правоохоронних органів перебуватиме в одиночній камері. До його камери приставили ​​охорону.

Відзначається, що Шовін буде відбувати ув'язнення в тюрмі Оук-Парк-Хайтс. Це в'язниця з найбільш суворим режимом у всьому штаті Міннесота. Всього в ній можуть одночасно міститися до 473 засуджених.

Рішення суду прокоментував президент США Джо Байден і назвав його "кроком вперед у боротьбі з системним расизмом".

Це було вбивство серед білого дня, і воно зняло завісу для всього світу, який побачив цей системний расизм... Це може стати гігантським кроком вперед в справі встановлення справедливості, заявив Байден.

Також Байден після вироку поговорив з сім'єю вбитого Джорджа Флойда.

Президент США разом з віцепрезидентом Камалою Гарріс спілкувалися із братом загиблого. Повідомляється, що під час розмови американський лідер заявив, що нічого не може все виправити, однак, по цій справі було винесено справедливий вердикт.

Нагадаємо, інцидент з Джорджем Флойдом стався 25 травня 2020 року під час його затримання співробітниками поліції біля магазину в Міннеаполісі. Поліцейський Шовін притиснув коліном шию Флойда, так тривало кілька хвилин, хоча затриманий скаржився, що не може дихати. В результаті Флойд помер. Дії поліції стали причиною масових погромів в США влітку 2020 року. Протестуючі звинуватили в смерті Флойда поліцейських, а також заявили про несправедливе ставлення до темношкірих в країні.

Смерть Флойда призвела до появи у США руху Black Lives Matter (життя чорних важливі) — це міжнародний антирасистський рух активістів, який має на меті боротьбу проти насильства до темношкірого населення.

1