Експрезидента Молдови підозрюють у держзраді: до нього прийшли з обшуками

Додона підозрюють у розкраданні грошей на імпорті електроенергії з України
Експрезидента Молдови підозрюють у держзраді: до нього прийшли з обшуками
Ігор Додон (Фото: Facebook-сторінка Ігоря Додона)
24 Травня 2022, 10:49
читать на русском

До колишнього президента Молдови Ігоря Додона прийшли з обшуками у справі про пасивну корупцію, незаконне збагачення, державну зраду та злочинне фінансування політичної партії.

Як видання Unimedia.info, Антикорупційна прокуратура Молдова спільно зі спецслужбами проводять обшуки у нього вдома в Кишинева та в інших об'єктах нерухомості.

Також слідчі дії проводяться в рамках так званої справи "кульок". Воно стосується відео від 2019 року, на якому молдавський олігарх Володимир Плахотнюк передав Додону пакет, ймовірно, з грошима.

Нагадаємо, що Додона підозрюють у розкраданні грошей на імпорті електроенергії з України. Йдеться про 2008 рік, коли він керував Міністерством економіки й торгівлі.

Про це колишній президент сам повідомив представникам ЗМІ 29 грудня після допиту в генпрокуратурі, пише молдовське видання NewsMaker.

За інформацією прокуратури, на початку 2008 року молдовське підприємство Energocom реалізувало злочинну схему на імпорті електроенергії до України. Керівництво необґрунтовано збільшило закупівельну ціну на електроенергію та привласнило різницю — близько 12 мільйонів доларів.

Повідомляється, що у змові були посадовці Національного агентства з регулювання в енергетиці й Міністерства економіки, яким тоді керував Додон, та інші люди, зокрема, з-за кордону. Кримінальне провадження у цій справі відновили у вересні 2021 року.

Своєю чергою Додон каже, що невинний і не має наміру нікуди "втікати" та буде співпрацювати зі слідством. За його словами, ця справа — це "спроба відвернути суспільство від невдоволення підвищенням цін і тарифів".

Читайте також