Санду обійшла Додона: президентом Молдови вперше стала жінка

Після підрахунку ЦВК 99% голосів вона набирає 56,91% проти 43,09% у Додона
Важливо
Санду обійшла Додона: президентом Молдови вперше стала жінка
Майя Санду Фото: Фейбсук
16 Листопада 2020, 08:00
читать на русском

Колишня прем'єр-міністерка Молдови, голова опозиційної партії "Дія солідарність" Майя Санду здобула перемогу на президентських виборах у неділю.

Про це свідчать опубліковані в ніч на понеділок дані на сайті ЦВК країни.

Результати виборів у Молдові

Результати виборів у Молдові Фото: з сайту ЦВК pv.cec.md

Після підрахунку ЦВК 99% голосів вона набирає 56,91% проти 43,09% у чинного президента Ігоря Додона. Таким чином, розрив між ними становить понад 115 тисяч голосів - майже 800 тисяч виборців підтримали Санду, 685 тисяч віддали голоси за Додона.

Залишилося підрахувати голоси приблизно на 50 виборчих дільницях за кордоном, і розрив тільки збільшується, так молдавська діаспора переважно голосує за Санду. За кордоном у виборах брали участь понад 260 тисяч виборців, з них за Санду проголосувало більше 80%. Остаточні результати будуть відомі в понеділок вранці після закриття дільниць і підрахунку голосів в США і Канаді.

Читайте також

Тим часом Додон отримав 85,8% голосів виборців у Придністров'ї, однак це не вплинуло на загальний розклад сил.

Майя Санду подякувала своїм виборцям. Вона пообіцяла об'єднати розколоте під час виборів суспільство і вирішувати економічні проблеми.

Вона також заявила про намір домагатися розпуску парламенту і дострокових парламентських виборів, підкресливши готовність співпрацювати в цьому питанні з іншими політичними силами.

Нагадаємо, у неділю, 15 листопада, у Молдові відбувся другий тур виборів президента. У першому турі, який відбувся 1 листопада, Санду набрала 36,16% голосів, Додон - 32,61% голосів виборців.

Читайте також наш матеріал - "Як вибори у Грузії та Молдові вплинуть на Україну: докладний аналіз"

1