Екссекретаря РНБО Данилюка заразили гепатитом C у столичній лікарні

Декілька років тому гепатит С був невиліковним
Екссекретаря РНБО Данилюка заразили гепатитом C у столичній лікарні
Олександр Данилюк та лікарі, фото Facebook
5 Вересня 2022, 14:50
читать на русском

У столичній лікарні колишнього секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олександра Данилюка під час переливання крові заразили гепатитом С.

Про це він розповів на своїй сторінці в Facebook.

У червні Данилюк потрапив на мотоциклі в ДТП, у якій зламав обидві ноги.

Мої потрощені кінцівки та зламана спина глибоко занурили мене у реалії нашої медицини. І якщо лікарі, які "збирали мене", заслуговують лише на захват та безмежну вдячність, то все інше, мʼяко кажучи, залишає бажати кращого. В Україні колосальна проблема з реабілітацією. Вона була завжди, але зараз, коли потік тих, кому потрібна посттравматична та постопераційна допомога збільшився у рази, стала відверто загрозливою, - сказав Олександр Данилюк.
Він зазначив, що в Україні вважається головним - це вирішення проблеми хірургічним шляхом, а відновлення - другорядне. За його словами, на Заході реабілітація так само важлива як і лікування.

Данилюк наголосив, що в Україні є проблеми з якістю крові. Так йому перелили заражену донорську кров.

Я втратив біля 2,5 літрів крові, тому мені зробили переливання донорської - і як виявилося - зараженої. Це означає, що її просто не перевірили. І це відбулося в Києві, а в регіонах таких випадків скоріше за все набагато більше. Знову ж таки, враховуючи масштаби переливань під час війни, боюся уявити, чим це може загрожувати, - пояснив він.
Так одним ранком йому стало погано, а аналізи показали гостру форму гепатиту С.

У німецький клініці мені сказали, що це перший випадок гострого гепатиту С з початку року. Гепатит С ще сім років тому був невиліковним. Слава Богу, зараз лікування є, хоч і космічно дороге. Мене обстежили двоє лікарів, які подавалися на Нобелівську премію саме на тему Гепатиту С: професори Тім та Блюм, - додав Данилюк.

Нагадаємо, колишній секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Данилюк одружився в інвалідному візку з відомою українською дизайнеркою Лілією Літковською.

1