Ексзаступник міністра оборони Павловський виграв у ЄСПЛ справу проти України

За рішенням суду, держава має сплатити генералу грошову компенсацію
Важливо
Ексзаступник міністра оборони Павловський виграв у ЄСПЛ справу проти України
Ігор Павловський, якого підозрюють в розтраті 149 млн Фото: УНІАН
10 Жовтня 2023, 06:23
читать на русском

Ексзаступник міністра оборони Ігор Павловський виграв в  Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) у справі проти України  щодо необґрунтованого запобіжного заходу.

Про це повідомила нардепка від фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко.

"Влада порушила кримінальну  справу проти генерала за те, що він посмів поставити на оснащення ВМФ України кораблі. В умовах, коли весь світ відмовляв нам навіть комплектуючих для них, завод "Кузня на Рибальського" випустила військові катери, до речі, саме вони були задіяні і в звільненні острова Зміїний", – зазначила депутатка.

За її словами, генерала Павловського, який з 2014 року захищав Україну на маріупольському напрямку, заарештували і кілька місяців  тримали в Лукʼянівці. Геращенко додала, що одного разу змогла провідати там пана Ігоря.

Після зібрання грошей на заставу запобіжний захід Павловському було змінено, після чого він звернувся до ЄСПЛ зі скаргою на відсутність достатніх причин для тримання  під вартою. Суд визнав, що генерала тримали в СІЗО з використанням припущень, за відсутності будь-якої доказової бази.

Нардепка підкреслила, що за рішенням суду Україна має сплатити Павловському компенсацію у розмірі 2600 євро.

Варто нагадати, що у липні 2021 року Печерський районний суд Києва взяв ексзаступника міністра оборони під варту у справі про постачання неякісної військової техніки Збройним силам України. Йдеться про бойові катери та автомобілі невідкладної медичної допомоги, які, як вважають слідчі ДБР, не відповідали встановленим вимогам і не могли використовуватися у ЗСУ.

За підрахунками ДБР, такі дії призвели до заподіяння збитків державі на понад 475 млн гривень. Покарання за інкримінованими статтями передбачає від семи до 10 років ув'язнення. Сам Ігор Павловський усі ці звинувачення заперечував.

1