Енергосистема України стабілізується - Буславець

Енергетичний баланс є інструментом забезпечення безпеки постачання і стабільної роботи енергосистеми
Енергосистема України стабілізується - Буславець
Ольга Буславець (фото: УНІАН)
7 Жовтня 2020, 02:10
читать на русском
Робота енергосистеми в Україні стабілізується завдяки перегляду енергетичного балансу, що відбулося навесні.

Про це сказала в.о. міністра енергетики Ольга Буславець на виїзній нараді з енергетиками України на Южно-Українській АЕС.

За її словами, Україна переживала важкий і нетривіальний рік. Значне зменшення споживання відобразилося в усіх генераціях в енергосистемі. Тому у квітні, щоб стабілізувати ситуацію, уточнили енергетичний баланс, який є інструментом забезпечення безпеки постачання і стабільної роботи енергосистеми.

Відповідно до прогнозу, ми бачимо збільшення енергоспоживання на 3%. Можу сказати, що базова генерація - атомна - виробила на 3,5% більше, ніж ми передбачали. Майже на стільки ж менше виробила товарної продукції теплова генерація, - заявила Буславець.

Керівник Міненерго нагадала, що Україна входить у зиму зі значними запасами палива: з одного боку, це допоможе стало пройти опалювальний сезон, але з іншого - це "заморожені фінансові ресурси".

Що стосується атомної генерації, вона внаслідок виконання ПСО потрапила у складну ситуацію, яка на сьогодні вирішується. Поступово змінено механізм ПСО, що дало атомній генерації самостійно виходити на ринок двосторонніх договорів і продавати майже 40% своєї електроенергії, - відзначила Буславець.

Читайте також

Нагадаємо, раніше в.о. міністра енергетики Ольга Буславець представила нардепам із профільного комітету ВР запит на виділення коштів із держбюджету-2021, зокрема, Міненерго передбачає виділення 11,55 млрд грн на розрахунки по "зеленим" тарифам.

1