Єрмак заявив, що Фокін має піти з посади переговорника

Він підкреслив, що це його особиста позиція
Важливо
Єрмак заявив, що Фокін має піти з посади переговорника
Андрій Єрмак
30 Вересня 2020, 12:26
читать на русском

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що перший заступник глави української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) щодо врегулювання на Донбасі Вітольд Фокін має піти з посади. На його думку, після заяви Фокіна про війну на Донбасі, він не може представляти Україну у Мінську.

Про це він заявив на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Офіційну позицію України всі добре знають, її визначають президент і Верховна Рада, вона проста: Пункт 1. Так, у нас триває війна, в якій Росія - сторона конфлікту, а не спостерігач. І саме через це, а також через анексію Криму Захід застосував проти Росії санкції. Пункт 2. Ми наполягаємо на повній деокупації і поверненні усіх наших територій, що тільки і може означати відновлення справжнього миру, - заявив Єрмак.

Він зазначив, що Росія повинна піти з нашої землі, забравши усе своє – армію, озброєні формування, військову техніку, окупаційні структури.

Читайте також

За словами Єрмака, Тристороння контактна група не ухвалює жодних рішень, а є логістичним майданчиком для узгодження деталей та домовленостей, які досягаються лідерами "нормандського формату".

Хіба це пан Фокін погодив зобов`язання провести вибори в ОРДЛО не після, а до повернення Україні контролю над кордоном з Росією? Ні, не Фокін. Чи може пан Фокін погодив зобов`язання консультуватися щодо змін українського законодавства? Ні, не Фокін. А хто у 2014 році не став захищати Крим від захоплення? Пан Фокін? Ні, не Фокін. Ви знаєте прізвища. Але чомусь звертаєте більшу увагу на слова, зокрема й цих людей, ніж на плоди тих справ, які були зроблені, - уточнив Єрмак.

Однак все це не виправдовує заяви Фокіна у Верховній Раді.

Моя особиста позиція - пан Фокін має піти з ТКГ, - заявив він.

Читайте також

Нагадаємо, заступник голови української делегації в Тристоронній контактній групі в Мінську Вітольд Фокін не бачить жодних підтверджень, що між Україною та Росією ведеться війна на Донбасі.

У пресслужбі Офісу президента 30 вересня відреагували на заяву Фокіна.

Безумовно, заявам Вітольда Фокіна, які категорично розходяться з офіційними позиціями держави, вже надана належна оцінка. Перш за все - суспільством, яке заплатило велику ціну за свої ідеали. Цього не можна не розуміти, - йдеться в заяві ОП.

Раніше у Мережі розгорівся скандал після заяви Марії Фокіної про те, як її дідусь Вітольд Фокін потрапив до Тристоронньої контактної групи у Мінську. За її словами, вона домовилась про цю роботу для дідуся зі своїм давнім другом Андрієм Ермаком.

Пізніше, джерела "Парламент UA" в офісі президента повідомили, що насправді участь Фокіна у делегації була умова експрезидента Леоніда Кравчука.

1