Єврокомісія продовжила дію Директиви про захист біженців з України до ЄС

Окреме рішення країн Євросоюзу у цьому випадку не потрібне
Головне
Єврокомісія продовжила дію Директиви про захист біженців з України до ЄС
11 Жовтня 2022, 16:34
читать на русском

Дію Директиви тимчасового захисту, яка надає українцям, які покинули Україну через війну, допомогу і низку прав, продовжили до березня 2024 року. Комісар з питань внутрішніх справ Ілва Йоханссон додала, що рішення прийняте на тлі масованого ракетного обстрілу українських міст з боку Росії вчора, 10 жовтня.

Про це йдеться на сайті Єврокомісії.

Вона також звернулася до тих українців, які хотіли б зараз повернутися до України. Зазвичай, такий виїзд на тривалий час передбачає позбавлення людини статусу біженця в ЄС та відповідного захисту. Але Йоханссон нагадала, що для повернення додому українським біженцям не потрібно відмовлятися від статусу тимчасового захисту в Євросоюзі. Варто просто повідомити місцеву владу про своє повернення. Якщо пізніше знову доведеться виїжджати з України – ЄС з радістю прийме.

Близько 4,2 мільйона українців у ЄС зараз перебувають під тимчасовим захистом.

Нагадаємо, Євросоюз вперше за час свого існування застосував Директиву тимчасового захисту, згідно з якою громадяни України та особи, які втікають від війни в Україні, можуть перебувати на території ЄС впродовж одного року. Якщо війна триватиме довше, цей термін можуть продовжити до трьох років. Фактично, це спрощена процедура отримання статусу біженця, що не потребує довготривалих оформлень.

Тимчасовий захист також надає право на:

  • проживання;
  • доступ до житла;
  • соціальну допомогу;
  • медичну допомогу;
  • опіку над дітьми та підлітками без супроводу;
  • доступ до освіти для дітей і підлітків;
  • доступ до ринку праці (відповідно до політики країн ЄС на ринку праці).

Нагадаємо, українські біженці, які під час війни перебували у Європейському Союзі, а потім вирішили повернутися додому, зможуть знову потрапити до ЄС.

Читайте також