Євросоюз схвалив виділення Україні 50 мільярдів євро допомоги

Угода про виділення Україні 50 млрд євро була досягнута після того, як невелика група лідерів ЄС переконала Орбана скасувати своє вето.
Головне
Євросоюз схвалив виділення Україні 50 мільярдів євро допомоги
Євросоюз
1 Лютого 2024, 16:48
читать на русском

Лідери Європейського союзу сьогодні, 1 лютого, під час саміту схвалили виділення для України 50 млрд євро в межах програми Ukraine Facility.

Про це заявив голова Європейської ради Шарль Мішель в Twitter.

"Ми домовились. Усі 27 лідерів домовилися про додатковий 50-мільярдний пакет підтримки для України в рамках бюджету ЄС.Це забезпечує стійке, довгострокове, передбачуване фінансування для України", - написав Мішель.

Він додав, що ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України.

"Ми знаємо, що поставлено на карту", - додав голова Євроради.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль подякував президенту Євроради Шарлю Мішелю та лідерам держав-членів ЄС за непохитну підтримку.

"Кожен ваш голос - це вагомий внесок у нашу спільну перемогу", - написав Шмигаль.

Він нагадав, що Ukraine Facility - це чотирирічна програма загальним обсягом 50 млрд євро. Значна частина цих коштів буде спрямована до держбюджету й допоможе у фінансуванні бюджетного дефіциту.

"Ще один компонент програми передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах. Він дозволить залучити додаткові кошти на інвестиції", - додав прем'єр.

Нагадаємо, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 17 січня заявила про початок скринінгу законодавства України. Також вона анонсувала формування переговорної рамки про членство України в ЄС.

Читайте також

1