Євросоюз судитиметься через плани Британії змінити угоду про Brexit

У Великої Британії є місяць, щоб відповісти на офіційний лист Єврокомісії

Європейський союз запустив процедуру судового розгляду через плани Великої Британії в односторонньому порядку внести поправки до договору щодо Brexit.

Про це повідомляє The Guardian.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн оголосила, що Велика Британія отримала офіційне попередження щодо законопроєкту про внутрішній ринок, який порушує досягнуту раніше угоду щодо Brexit.

За її словами, Брюссель дав Лондону час до кінця вересня, щоб відмовитися від спірних положень в законопроєкті. Тепер у Великої Британії є місяць, щоб відповісти на офіційний лист Єврокомісії.

Фон дер Ляйєн наголосила, що плани британського уряду внеси поправки в угоду про вихід з ЄС є порушенням.

Цей законопроєкт за самою своєю природою є порушенням зобов’язання добросовісності, викладеного в угоді про Brexit. Більш того, якщо він буде прийнятий в нинішньому вигляді, він буде повністю суперечити протоколу щодо Ірландії та Північної Ірландії, — сказала вона.

Лист Єврокомісії поклав початок тривалому процесу, який в кінцевому підсумку може закінчитися в Європейському суді. Суд ЄС може зобов’язати уряд Великої Британії щодня виплачувати величезні штрафи за тяглі порушення.

Читайте також

Нагадаємо, 31 січня 2020 року Велика Британія завершила своє членство в Євросоюзі.

Країна вийшла з ЄС до затвердженої угоди між Лондоном і Брюсселем, яку Європейський парламент ратифікував 29 січня.

Відповідно до угоди, ще майже рік триватиме перехідний період: до 31 грудня 2020 року торговельні та митні угоди між ЄС і Великою Британією залишаться в дії.

У вересні уряд Великої Британії представив законопроєкт про внесення поправок до угоди про вихід з ЄС. Суть документу полягає в тому, що Північній Ірландії після перехідного періоду буде гарантований «необмежений доступ» до британського внутрішнього ринку.

1