Фейкову "Дію" створив підліток-хакер з Харкова - відео

На сайті псевдо-Дії можна було створити Covid-сертифікат
Фейкову "Дію" створив підліток-хакер з Харкова - відео
Підліток-хакер створив фейкову Дію Фото: npu.gov.ua
4 Листопада 2021, 07:03
читать на русском

17-річний мешканець Харкова розробив сайт, який із мобільного телефону виглядав як застосунок "Дія".

Як повідомляє поліція, користувачі на платній основі мали змогу створити будь-який документ - від паспорта до Covid-сертифікату.

Зазначається, що хакера викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам у Харківській області спільно зі слідчим управлінням обласної поліції та у співпраці з Мінцифрою.

Хлопець на віддаленому сервері створив сайт, який із браузера мобільного телефону виглядав як оригінальний застосунок "Дія". За умови передплати юнак надавав користувачам посилання на свою розробку через бот у месенджері. За цим посиланням громадяни могли власноруч створити документи, які відображалися у підробленій "Дії". Крім цього, вебплатформа генерувала підробний QR-код, який після сканування навіть демонстрував сторінку його успішної валідації, - розповіли в поліції.

Підписка коштувала 200 гривень. Також за 200 гривень користувачі мали можливість згенерувати фейковий паспорт громадянина України, 300 гривень коштував фіктивний COVID-сертифікат, 100 гривень – посвідчення водія.

У боті правопорушника авторизувалися понад 20 тисяч користувачів. Наразі його заблоковано. Кіберполіція встановлює осіб, котрі безпосередньо використовували підроблені документи.

За місцем мешкання фігуранта правоохоронці провели обшук. Вилучено жорсткий диск, смартфони та банківські картки, які використовувалися у протиправній діяльності. До проведення обшуків також було залучено працівників полку поліції особливого призначення Харківщини.

Нагадаємо, наприкінці жовтня кіберполіція викрила розробника фейкового застосунку цифрових послуг "Дія", який був майже ідентичний справжньому додатку. 21-річний мешканець Запорізької області створив програмне забезпечення, яке повністю копіювало дизайн державного застосунку "Дія". З його допомогою користувачі мали змогу створювати підроблені документи.

Згодом у Мінцифрі вирішили "перевиховати" злочинця та влаштували його до себе на "виправні роботи".

Читайте також

1