Фінансову допомогу українцям в Польщі скасують на початку 2024 року

Про припинення підтримки втікачів від війни заявив речник уряду Пьотр Мюллер
Важливо
Фінансову допомогу українцям в Польщі скасують на початку 2024 року
Польща
5 Жовтня 2023, 23:23
читать на русском

Фінансову допомогу біженцям з України в Польщі планують скасувати у першому кварталі 2024 року. Поточні положення в законі не будуть продовжувати.

В уряді вважають, що потреби у продовженні виплат українським біженцям не буде, повідомляє інформагентство PAP.

Про припинення підтримки втікачів від війни заявив речник уряду Пьотр Мюллер в ефірі студії PAP. Його запитали про подальшу фінансову допомогу громадянам України, які проживають у Польщі.

"Рішення, які були прийняті після початку війни, мають тимчасовий характер. Тому ці положення поступово втрачають силу, просто так в законі прописано. Вони не будуть продовжені", – сказав чиновник.

За його словами, фінансова допомога почне закінчуватися, імовірно, у першому кварталі наступного року.

Водночас Пьотр Мюллер підкреслив, що етап, коли українці масово тікали з країни від війни завершився. Тому сподівається, що положення про допомогу українським біженцям "просто не буде необхідності продовжувати", у цьому не буде потреби.

Напередодні видання Super Express опублікувало опитування Pollster Research Institute про ставлення поляків до виплат українським біженцям. Виявилося, що 60% опитаних вважають, що Польща не повинна продовжувати виплати українцям, які зараз проживають у країні. Про продовження фінансової допомоги поляки допомоги висловились так:

  • однозначно ні – 36%;
  • скоріше ні – 24%;
  • скоріше так – 18%;
  • безумовно так – 8%;
  • не визначились – 14%.

Зараз Польща надає кілька видів виплат для біженців із України:

  • 300 злотих (2512 грн) – одноразова допомога новоприбулим;
  • "40+" – 40 злотих на день (335 грн) на житло і харчування (компенсація власникам житла) упродовж 120 днів (4800 злотих – 40 194грн), та на постійній основі вразливим категоріям біженців;
  • "500+" – щомісячна виплата 500 злотих (4187 грн) на дитину до 18 років;
  • Також українці можуть отримувати інші види виплат на дітей.

Нагадаємо, що за даними ЗМІ від 19 вересня, Польща наступного року може скоротити обсяг допомоги, що надається біженцям з України. Прессекретар польського уряду Петр Мюллер зазначив, що деякі види підтримки для українців не будуть продовжені.